Belföld

Bige nem akarja a bírságot kifizetni

A törvényszék elutasította a vörösbáró kérelmét, mert az indokok és az okirati bizonyítékok nem voltak elégségesek

A fellebbezésekkel akár márciusig is kihúzhatja Bige László anélkül, hogy kifizesse a gazdák megkárosítása miatt kiszabott bírságot. Márki-Zay támogatására eközben nem sajnálja a pénzt a műtrágyakirály, talán a baloldali kormányfőjelölt új plakátkampányát is ő fogja finanszírozni.

Lassan három hónap telt el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elmarasztalása óta, ám a Nitrogénművek Zrt. és a konszolidációjába bevont vállalkozások továbbra sem egyenlítették ki a műtrágyakartell tizenegymilliárdos számláját – hívta fel a figyelmet tegnap a Világgazdaság. Közölték: a Fővárosi Törvényszék azért utasította vissza december végén a Nitrogénművek-csoport azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét a GVH határozatával szemben, mert „a felperesek által előadott indokok és az alátámasztásukra csatolt okirati bizonyítékok nem voltak elégségesek”.

Amint azt megírtuk, tavaly októberben a versenyhivatal bejelentette, hogy a teljes hazai műtrágyapiacot érintő összejátszást tárt fel, amely 2009 és 2016 nyara között zajlott. A 2017 őszén indult versenyfelügyeleti vizsgálatot köve-tően a tizenegy társaságból nyolc kapott bírságot, amely együtt rekordösszegre, 14,1 milliárd forintra rúgott. A hivatal leginkább hat, Bige László vállalkozó érdekeltségébe tartozó vállalatot talált bűnösnek, ezek szervezték a kartellt. Az üzletember cégeire összesen valamivel több mint tizenegymil­liárd forint bírságot rótt ki a GVH. A többi elmarasztalt vállalkozás – a Hőgyészi Agrokémia Kft. és a Cargill Magyarország – a november végi határidőig rendben befizette a rá eső büntetést, a Bige-csoport viszont ezt nem tette meg, és keresetet nyújtott be, egyúttal azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

A Fővárosi Törvényszék december végén kimondta, hogy a Nitrogénművek-csoportnak fizetnie kell, ám Bigéék fellebbeztek a Kúriánál. Indoklásuk szerint ugyan a bírság összege a vállalatcsoport számláin rendelkezésre áll, de a rendkívüli energiapiaci helyzet olyan szintű kockázatokat jelent az iparágban, amelyek kezelésére a vállalat nem készülhetett fel előre, és minden forrásra szüksége van a megnövekedett költségeinek finan­szírozásához. Az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elutasító törvényszéki határozat elleni fellebbezésről a Kúria harmincnapos határidőn belül dönt, ám ez, tekintettel a téli ítélkezési szünetre, csak februárban lesz esedékes.

Miközben Bige László minden lehetőséget megragad, hogy cégei­nek ne kelljen fizetniük, a baloldal kampányára, úgy tűnik, nem sajnálja a milliókat, korábban közölte: „Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér.” Emlékezetes: a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy decemberi interjúban maga ismerte el, hogy Bige már átutalta az ígért ötmillió forintot, majd kifizetett még egy hatvanmilliós kutatást, ezután pedig ismét egy kutatás finanszírozására kérték. Márki-Zay kijelentette, „magától az ördögtől is elfogad pénzt”.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, a „műtrágyakirály” jogsértő magatartásával jelentős károkat okozott versenytársainak és a magyar vásárlóknak, éveken át sarokba szorította a magyar gazdákat, s most vélhetően a gyurcsányista baloldal hatalomra jutásától várja, hogy folytathassa korábbi törvénytelen piaci magatartását, erre pedig kész bármennyit áldozni. A versenyhivatal egyébként megállapította, hogy az árverseny visszaszorítása miatt a magyar gazdák a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek, ennek hatásai pedig továbbgyűrűzhettek az élelmiszer­piacra, károsítva a fogyasztókat is.

Márki-Zay Péter vasárnap este bejelentette: új plakátkampányba kezd. Könnyen elképzelhető, hogy ennek költségeit is Bige állja majd.

Kapcsolódó írásaink