Belföld

Kudarcos Karácsonyék aláírásgyűjtése

Majdnem négyszázmilliót költött a Városháza idén tanácsadókra, akiknek nem kell beszámolót készíteniük

A várt kétszázezer helyett eddig csupán ötvenezer szignót gyűjtöttek országszerte a baloldali népszavazáshoz, amelynek célját a startnál Márki-Zay csak többedjére tudta eltalálni.

Kudarcos Karácsonyék aláírásgyűjtése
Viccpárt. Gyér az érdeklődés a Boráros téri No Fudan-standnál is
Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely – főpolgármesteri feladatait elhanyagolva – teljes gőzzel kampányol a baloldal népszavazási kezdeményezése mellett, az aláírásgyűjtés eddigi eredményei messze elmaradnak a várakozásoktól. Amint arra a Hirado.hu felhívta a figyelmet, Karácsony korábban leszögezte: még az idén összegyűjtik a szükséges kétszázezer aláírást, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azonban az ATV kedd esti adásában arról számolt be, hogy eddig csupán ötven-ötvenötezer aláírást sikerült összeszedniük.

A főpolgármester december 8-án közölte: „ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején, megmutassa erejét”. Az erődemonstráció egyelőre meglehetősen gyengécske, ami nem csoda, hiszen az aláírásgyűjtés elindítását bejelentő akción Márki-Zay Péternek még az is gondot okozott, hogy pontosan mi is a kezdeményezésük célja.

Emlékezetes, Márki-Zay azt mondta: „Harminc nap jár jelenleg az álláskeresőknek, ezt most a covid idején állásukat vesztettek támogatására kilencven napra szeretnénk emelni.” Először kommunikációs tanácsadója, Simon András próbálta korrigálni a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, aki közölte: „Csak pontosítás, hogy természetesen most kilencven nap az álláskeresési járuléknak (!) az időtartama, és az egyesült ellenzéknek az a célja, hogy ezt száznyolcvan napra emeljék fel.” Ekkor Kunhalmi Ágnes is súgott, végül Márki-Zaynak sikerült rájönnie a megoldásra: „Kétszázhetven… Így pontos… Bocsánat, kilenc hónap… Tehát három hónapról kilenc hónapra… Igen…”

Míg Karácsony Gergely az álláskeresési járadék és a Fudan Egyetem ügyében indított népszavazási kezdeményezéssel foglalkozik, az Origo közérdekű adatigényléséből kiderült, hogy csaknem négyszázszázmillió forintot költött idén tanácsadókra a Városháza, egy tanácsadó éves szinten átlagosan több mint hét és félmilliót tesz zsebre, ám az elvégzett tevékenységről nem kell beszámolót készítenie. Egy év alatt több mint harminc százalékkal nőtt a tanácsadók létszáma a Fővárosi Önkormányzatnál, miközben több száz embert tettek az utcára a fővárosi közműcégeknél, amelynek vezetője, Mártha Imre luxuséletmódjával henceg.

Tarlós István volt főpolgármester a Mediaworks Hírcentrumának a Városháza-gate-tel kapcsolatban azt mondta, a legkínosabb dolog Karácsony rendkívül ellentmondásos viselkedése és kommunikációja. Amit a Karácsony-csapat folytat, az egy elgyötört kísérlet arra, hogy sorozatos hazudozás és önellentmondások után áttematizálja az egész történetet, az eseményeket az eredetitől egészen eltérő kontextusba próbálják helyezni – fogalmazott Tarlós. Abszurdnak nevezte, hogy Karácsonyék korlátozták a korrupciógyanús ügyleteket vizsgáló bizottság munkáját.

Kapcsolódó írásaink