Belföld

Gyurcsány is unhatja már az alkalmatlan kapitányt

Halász János: Tisztán látjuk, a baloldal nemcsak beengedné a migránsokat, megszüntetné a minimálbért és a rezsicsökkentést, hanem a 13. havi nyugdíjat is elvonná az idősektől

Elkeseredett igyekezettel próbál kimászni a korábbi nyilatkozataival önmagának ásott gödörből Márki-Zay Péter, aki most épp minimálbér-emelést ígér, pedig nemrég még úgy vélte, az „rettenetes veszélyekkel jár”. Békesi László egykori pénzügyminiszter szerint a baloldal jelöltje „minden téren untauglich”.

Gyurcsány is unhatja már az alkalmatlan kapitányt
Mindenhonnan ömlik a gonosz – állapította meg Márki-Zay karácsonykor
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook‑oldal

Az ellenzék csapatai harcban állnak, ám momentán nem a legyőzendő ellenséggel, hanem többnyire egymással csatáznak – állapította meg a minap Facebook-oldalán Békesi László, a Németh- és a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere. Úgy fogalmazott: „az egyesített ellenzéki haderő vezénylő tábornoka gyakran ellentmondásos, néha téves, sokszor pedig félreérthető parancsaival rendre megosztja a rendelkezésére álló erőket (…) Az egyes csapatok parancsnokait vagy elbizonytalanítja utasításaival, vagy kiváltja jogos felháborodásukat, esetleg passzivitásra készteti őket.

Az egyesített hadsereg erejét, biztonságát adó hátországot megosztja, demoralizálja, elkedvetleníti, kiábrándulttá teszi, cselekvőkészségét gyengíti. A vezénylő tábornokot megbízó haditanács tagjai egyenlőre tanácstalanok és határozatlanok. Hiányzik az eltökéltség belőlük, hogy levonva a szükséges konzekvenciát, a minden téren untauglich (alkalmatlan, használhatatlan – a szerk.) parancsnokot leváltsa, leszerelje és tartalék állományba helyezze, helyette pedig megbízzon egy ütőképes, hiteles hadvezért.”

Bár az ellenzék jelenlegi állapotát és személyi felhozatalát látva nem tudni, ki lehetne az a bizonyos „hiteles hadvezér”, a jelek szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök is unja Márki-Zay szerencsétlenkedését. A bukott miniszterelnök ismét egyre aktívabb a közösségi médiában, tegnap újra durván fenyegetőzni kezdett: Orbán Viktor kormányfőről azt írta, „ő is el fog menni. Amit itt hagy, az összeomlik. Meg összetörjük.”

Márki-Zay Péter, a „minden téren untauglich parancsnok” eközben elkeseredetten próbál kimászni a korábbi nyilatkozataival önmagának ásott gödörből, tegnap például demagóg módon hazudozva arról posztolt, hogy hazánk „az Európai Unió legszegényebb országa”, „soha nem volt még ilyen drága karácsonyunk”, ezért le kell számolni a kormány „embertelen” politikájával.

Olyan országot ígért, „amely védi az elesetteket”, és közölte, hogy a kormányváltás után megemelik a minimálbért. Csakhogy korábban szó szerint azt mondta, „én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se.” Később tagadta, hogy szerinte ne lenne szükség minimálbérre, ezzel párhuzamosan azonban kifejtette: a magas minimálbér „rettenetes veszélyekkel járna, tömeges munkanélküliséget okozna”.

A minimálbér összege több százezer ember számára kulcskérdés, ráadásul állami ellátások egész sora kapcsolódik a meghatározott legkisebb bér aktuális mértékéhez, és annak még a nyugdíjak kiszámításánál is szerepe lehet. Jövőre havi bruttó kétszázezer forint lesz a minimálbér, több, mint amennyi 2010-ben az átlagkereset volt.

A baloldal miniszterelnökjelöltje a 13. havi nyugdíjról vallott nézeteivel sem emelte népszerűségét. Amint azt már felidéztük, veszélyes és felelőtlen lépésnek tartja a 13. havi nyugdíj visszaállítását, mivel azt „nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni”. Ráadásul szerinte „iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.” Márki-Zay „közgazdászként teljesen helyénvalónak” tartotta „az egyébként nagyon tehetséges” Bajnai Gordon megszorító intézkedéseit, köztük a 13. havi nyugdíj elvételét, értékelése szerint a Bajnai-kormányzás egy éve „sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon”.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője tegnap leszögezte: egyértelművé vált, ha a baloldal hatalomra kerülne, elvennék a 13. havi nyugdíjat. „Tisztán látjuk, hogy a baloldal nemcsak beengedné a migránsokat, megszüntetné a minimálbért és a rezsicsökkentést, hanem a 13. havi nyugdíjat is elvonná az idősektől. Nem hagyhatjuk, hogy visszatérjen a múlt, Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra” – jelentette ki Halász.

Kapcsolódó írásaink