Belföld

Ünnepek alatt is lehet oltakozni

Elfogadható intézkedés a fürdőkbe való belépéshez a védettségi igazolvány előírása az adatvédelmi hatóság szerint

Meghalt 139 beteg, és újabb 3359 koronavírus-fertőzöttet találtak, kórházban 5159 főt ápolnak, közülük 464-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. A beoltottak száma 6 239 410, közülük 5 951 491-en a második, 3 124 497-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Ünnepek alatt is lehet oltakozni
Fotó: MTI/Kiss Dániel

A kormányzati portálon hangsúlyozzák, hogy a kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra előzetes időpontfoglalással: december 24-én 8 és 14 óra között, december 25-én és 26-án 8 és 16 óra között, december 27-étől 30-áig 8 és 18 óra között, december 31-én és január 1-jén 8 és 16 óra között lesznek nyitva. Egyébként az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz az oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, emellett a háziorvosokat is felkérik, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb részében azt mondta, sokat tudunk már az omikronról, de nem eleget, annyi biztos, hogy lényegesen gyorsabban terjed és a duplázódása másfél-három nap között van. Minden korcsoportban minden vakcina hatékonysága négy hónap után csökken, így érdemes felvenni a harmadik oltást – hangoztatta. A magyar oltóanyaggyárral kapcsolatban tudatta: első lépésként meg kellett határozni, milyen vakcinát fognak gyártani, ezért összehívott egy szakemberekből álló csoportot, akik olyan vakcinára tettek javaslatot, ami minden mutációra megfelelő, és a gyerekeket is be lehet vele oltani.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kialakította álláspontját a fürdők (illetve uszodák, wellnesslétesítmények) szolgáltatásait igénybe vevőknek a belépéshez szükséges védettségi igazolvány előírásáról. Azt írták: „A fürdők esetében, ahol más bevett, személyes adatkezeléssel nem járó védekezési mód, így például a gyakori szellőztetés vagy a maszkviselés előírása fürdőzés közben életszerűtlen, ugyanakkor a távolságtartásra vonatkozó előírások is csak korlátozottan érvényesíthetők, a koronavírus omikron va­riánsának terjedésére is tekintettel, jelenleg megfelelő és elfogadható, valamint szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdő üzemeltetője a beléptetés feltételéül szabja a fürdővendég koronavírus elleni védettsége tényének igazolását.”

Kapcsolódó írásaink

Januárban több oltási akció is lesz

ĀA tervek szerint csütörtöki, pénteki és szombati napokon ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet majd felvenni a vakcinát a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben

Uniós utazási könnyítés

ĀFranciaországban hamarosan elérheti a százezret a naponta regisztrált fertőzöttek száma, s az új esetekért – akárcsak a németeknél és a spanyoloknál – az omikron a felelős