Belföld

A Fidesz áll nyerésre 2021 végén

A kormánykritikus tábor sem bízik a baloldal győzelmében

A választópolgárok preferenciája és várakozása szerint is a Fidesz áll nyerésre az alig több mint száz nap múlva várható választás előtt. 2021 decemberében az aktív választók 70 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi kormánypártok újrázására számít és 55 százalékuk jelezte, hogy a Fideszre tervezi adni a szavazatát - mutat rá a Nézőpont Intézet legújabb kutatása.

A Fidesz áll nyerésre 2021 végén
A Fidesz áll nyerésre 2021 végén
Fotó: Magyar Hírlap

A több mint két hónapja tartó kampányával Márki-Zay Péter nem tudott fordítani a pártpreferencia trendeken. Egy „most vasárnap” tartott választáson a pártot választani tudók 55 százaléka szavazna a kormányoldalra és 43 százalékuk az ellenzéki közös listára. A Fidesz, valódi néppártként, szinte minden társadalmi csoportban megelőzi a baloldalt. Fellegvárainak számít a nyugdíjas társadalom és a községekben élők csoportja, ahol a válaszadók kétharmada kormánypárti szavazó. Budapest azonban kivételt jelent ez alól, a főváros politikai szempontból elszakad az ország többi részétől, itt ugyanis a baloldal áll 59, míg a jobboldal 39 százalékon.

Mindez hiba határon belüli elmozdulást jelent az októberben és novemberben mért adatoktól (akkor Fidesz 56, baloldal 42-43 százalékon állt), amely azt is jelenti, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester nem tudta teljesíteni a vele szemben megfogalmazott politikai elvárást, az ellenzéki tábor bővítését.

A választópolgárok preferenciája és várakozása szerint is a Fidesz áll nyerésre az alig több mint száz nap múlva várható választás előtt
A választópolgárok preferenciája és várakozása szerint is a Fidesz áll nyerésre az alig több mint száz nap múlva várható választás előtt
Fotó: Nézőpont Intézet

A Fidesz előnye nemcsak az aktuális pártpreferenciákban, de a választók várakozásában is megjelenik. Arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást” az aktív szavazók 70 százaléka jelölte meg a „mostani kormányoldalt” és csak 16 százaléka nevezte meg a „mostani ellenzéki oldalt”. Az kevésbé meglepő, hogy a kormánypártiak 91 százaléka a kormány győzelmére számít (8 százaléka nem tudott válaszolni), az azonban mindenképpen, hogy a kormánykritikus tábornak kevesebb mint a fele (45 százalék) bízik a baloldal győzelmében, míg harmada (34 százalék) a Fidesz győzelmét tartja valószínűbbnek. Beszédes az is, hogy a kormánykritikus tábor ötöde (21 százalék) nem tudott válaszolni a várható győztesre vonatkozó kérdésre, amely a bizonytalanság és a reménytelenség keveredésére utal. Márpedig a győzelem reménye nélkül minden kampány nehezebb. S mivel a közjogi előírások alapján akár bő száz nap múlva is lehet országgyűlési választás Magyarországon, biztosan kijelenthető, hogy jelenleg a Fidesz áll nyerésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom