Belföld

Csökken az aktív fertőzöttek száma

Az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akció kezdődött, ami tegnap délutántól szombat estig tart, több mint száz oltóponton

Az elmúlt napok adatai alapján látható, hogy csökken az aktív fertőzöttek száma, a halálozás és a kórházi terhelés is, miközben folyamatos az 5–11 éves gyerekek oltása.

Csökken az aktív fertőzöttek száma
Sok gyereknél alig jelentkeznek tünetek, amelyek alapján kiderülne a fertőzés
Fotó: MTI/Vajda János

Leszálló ágban van a negyedik hullám, látványosan csökken az aktív fertőzöttek száma. Szerdán meghalt 144 beteg, és újabb 5298 koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte a Koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 6 200 040 embert oltottak be, közülük 5 914 603-an a második, 3 043 950-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 159 853, kórházban 6109 főt ápolnak, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen. Kiemelték, hogy az omikron variáns magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akció kezdődött: előzetes időpontfoglalás nélkül ma 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között lehet menni az oltópontokra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a kormány a járvány elleni sikeres védekezés érdekében újabb fél évre, 2022. június 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget. A közlemény szerint az intézkedés különösen az egészségügyi intézmények, kórházak összehangolt védekezésnek irányítását segíti, hiszen veszélyhelyzet alatt a kormány gyorsabban tud dönteni, és gyorsan tud hozni lakosságot védő intézkedéseket.

A járványügyi készültség meghosszabbítására szükség van, hiszen a koronavírus-járvány továbbra is világszerte, Európában és Magyarországon is zajlik, a fertőzöttek száma jelenleg is magas, és hazánkban is megjelent az omikron vírusvariáns – hangsúlyozták.

Az omikron variánst eközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában is izolálták tegnap, ezzel megnyílt az út a vakcinák hatásosságának magyarországi vizsgálatára az új mutánssal szemben – közölte az NNK csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint mostantól a területi laborok számára is elérhetővé válik a vírusmutáció nem mesterséges kontrollja, így biztosított a vírusmutáció pontosabb azonosítása.

Madarasi Anna, a Budai Gyermekkórház főorvosa az M1 híradójában elmondta, nagy az érdeklődés az 5–11 éves gyermekek koronavírus elleni oltása iránt. Az oltás beadása után a 15 perces megfigyelés alatt senkinél nem alakult ki szövődmény, azt még nem lehet megmondani, hogy karfájdalom, fáradékonyság, láz jelentkezik-e a az oltás utáni napokban. A főorvos szerint fontos a gyerekek oltása a járvány megfékezéséért, mert sokuknál nem vagy csak alig jelentkeznek tünetek, amely alapján kiderülhetne, hogy fertőzöttek. Volt például az intézményben olyan nap, amikor a műtétre előjegyzett öt gyermekből mindnek pozitív lett a PCR-tesztje – fűzte hozzá.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága megállapította, hogy a koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását, az intézkedések feloldása pedig több vírus egyidejű megjelenését okozta. Korábban a gyermekek felső légúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott menetrendje volt.

Kapcsolódó írásaink

Francia beutazási stop a briteknek

ĀAz extrém gyorsan terjedő omikronos esetek miatt szombattól csak nyomós indokkal lehet Franciaországba menni az Egyesült Királyságból