Belföld

Emmi: A pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója

Egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója - írta lapunkhoz csütörtökön eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Emmi: A pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója
A pedagógussztrájk miatt egy újabb tanítás nélküli időszak a gyerekekre és a szülőkre is további, indokolatlan terhet róna
Fotó: MH

A baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus szakszervezeteket és politikai akciókra veszi rá őket. Teszi ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egy havi bért és megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta őket.

A Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezetek most is úgy hirdetnek sztrájkot, hogy az átfogó pedagógus béremelési program után januárban újabb 10 százalékos pedagógusbéremelés lép életbe, amelyet 2023-ban újabb béremelés követ - áll a minisztérium közleményében.

A tárca emlékeztetett, hogy a szakszervezetek vezetői a januári béremelés elhalasztását kérték és visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafetéria ajánlatát is, ebből is látszik, hogy nem a megegyezés a céljuk, hanem a hangulatkeltés és a baloldal politikai kampányának támogatása.

Hozzátették: a szakszervezetek ugyancsak következetlenek a pedagógusok oltásával kapcsolatban, pár hónapra még követelték, hogy az iskolai oktatás feltétele legyen minden pedagógus beoltása, most pedig elutasítják az oltást.

A koronavírus-járvány miatt az Emmi nem tudja elfogadni a szakszervezeteknek azt a javaslatát sem, hogy az esetleges sztrájk esetén tankerületenként egy helyszínen legyen gyermekfelügyelet, hiszen járványügyi szempontból kifejezetten aggályos sok, különböző iskolába járó gyermek egy helyen történő összezsúfolása.

Emellett a szaktárca szerint a tanuláshoz való jog olyan alapjog, amelynek komoly sérelmével járna a tanítás teljes felfüggesztése. A járvány elmúlt hónapjaiban a gyerekek és a szülők eleve sok időt töltöttek otthon, és ez sokaknak okozott tanulási nehézséget. A pedagógussztrájk miatt egy újabb tanítás nélküli időszak a gyerekekre és a szülőkre is további, indokolatlan terhet róna.

A minisztérium továbbra is nyitott a tárgyalásokra, amely január 12-én folytatódhat - zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink