Belföld

Szánthó Miklós: Tavaszra lehetetlen lenne kitűzni Karácsony Gergely két népszavazását

A jogszabályban rögzített jogi eljárás menete miatt lehetetlennek nevezte az Alapjogokért Központ igazgatója, hogy a baloldal kezdeményezte két népszavazást tavaszra ki lehessen írni.

Szánthó Miklós: Tavaszra lehetetlen lenne kitűzni Karácsony Gergely két népszavazását
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szánthó Miklós az eljárás menetét ismertetve kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta: először össze kell gyűjteni az aláírásokat, majd azokat hitelesíteni kell, a Nemzeti Választási Bizottság erről szóló döntése ellen a Kúriához jogorvoslati kérelemmel lehet fordulni, az Országgyűlésnek pedig, ha minden feltétel teljesül, el kell rendelnie a népszavazást, és ez a döntés az Alkotmánybíróságon szintén megtámadható.

A köztársasági elnök csak ezután tűzheti ki a népszavazást. Ez azt jelenti, hogy ha a baloldalnak sikerülne is összegyűjtenie az aláírásokat, csak késő nyáron, kora ősszel lehet a népszavazásokat megtartani - hangsúlyozta Szánthó Miklós, hozzátéve: jogilag és „fizikailag” egyébként lehetséges 120 nap alatt összegyűjteni a kétszázezer aláírást, ha megvan hozzá a politikai infrastruktúra, a tehetség és az akarat. Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal két hét alatt szeretné összegyűjteni a szükséges aláírásokat, úgy fogalmazott: „a gondviselés elég erős fantáziával és képzelőerővel áldotta meg a baloldali politikusokat”.

Az igazgató Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kezdeményezései - amelyek mögé az egész baloldal beállt - pótcselekvésnek, kommunikációs trükknek nevezte, amelyek szerinte arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet a baloldalt érintő korrupciós ügyekről - például a Városháza-ügyről - és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének elmúlt hetekben tett, a minimálbér eltörléséről, a benzin árának emeléséről szóló nyilatkozatairól.

Szánthó Miklós azt mondta: nincs meggyőződve arról, hogy a Fudan Egyetemmel és az álláskeresési járadékkal kapcsolatos kérdések a baloldal szerint valóban fontos politikai ügyek lennének. Márki-Zay Péter kedden sajtótájékoztatón ismertette, hogy Budapesten és a 23 megyei jogú városban, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd irodáiban, valamint az ellenzéki országgyűlési képviselőjelölteknél várhatóan szerdán elkezdődhet az aláírásgyűjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz.

Kapcsolódó írásaink