Belföld

A végrehajtók belháborújának eshetett áldozatául Völner

Hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - tudatta keddi közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A végrehajtók belháborújának eshetett áldozatául Völner
Völner Pál
Fotó: MH

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott, tudatta a Legfőbb Ügyészség, hozzátéve: Völner a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként - felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve - vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti - mutat rá a Legfőbb Ügyészség, amely a felmerült bizonyítékok alapján az Országgyűlés elnökénél indítványozta Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a büntetőeljárás lefolytatása érdekében.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van - közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll, tudatta a Legfőbb Ügyészség.

Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda kedden.

A közleményben az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, „államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”.

A tájékoztatás szerint Völner Pál mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll.

Az ügy politikai következményeit vállalja, ennek eredményeképpen a keddi napon államtitkári tisztségéről benyújtja lemondását - olvasható Papp Gábor ügyvéd közleményében.

Az ügyvéd jelezte: sem Völner Pál, sem ő, sem pedig Varga István ügyvéd nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Információnk szerint Völner Pál képviselőjelölt sem lesz a soron következő 2022-es magyarországi országgyűlési választáson.

Belháború a Végrehajtói Karon belül

Lapunk információi szerint több mint harminc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar kötelékébe tartozó volt rendőrt érintett hátrányosan az a döntés, melyet még öt évvel ezelőtt hozott az akkor Trócsányi László vezette Igazságügyi Minisztérium. Ennek értelmében csak azok a dolgozók lehetnek a Végrehajtói Kar tagjai, akik elvégezték a jogi egyetemet.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy ezt a volt rendőrök nem tudták igazolni, az emiatt indult belháború pedig Völner Pált is elérte. A Karon belül a dolgozók egymást jelentik fel, érdekességként pedig megállapítható, hogy a meggyanúsítottak ezalatt az öt év alatt kerültek oda. Úgy tűnik, a háború a régi és az új végrehajtók között zajlik.

Információink szerint a kormány mindezek fényében is kitart amellett, hogy végigviszi a pályázatot, ami a megfelelő képesítés nélkül dolgozó volt rendőrök távozását eredményezte és megtisztítja a képzettség nélküliektől a végrehajtói állományt, mely többségét egyelőre ők alkotják.

Az új törvény értelmében 2017. december 31-én minden végrehajtónak meg kell szereznie a jogi diplomát, ha ez nincs, igazolnia kell, hogy megkezdte egyetemi tanulmányait. Az oklevél megszerzésére végső időpontként a 2022. év végét jelölte meg a kormány.

Az eddig információk alapján egy sértődött végrehajtó bosszúja robbanthatta ki azt a botrányt, amely nyomán jelenleg nyomozás zajlik sok érintettel. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vették őrizetbe a rendőrök a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt, amikor feleségével - aki ugyancsak végrehajtó - éppen Dubajba szeretett volna utazni. Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetését érintő büntetőeljárás zajlik.

Fidesz: A baloldalon a nyomát sem látjuk annak, hogy készek lennének tisztázni a Városháza-botrányt és egyéb korrupciós ügyeiket

A baloldalon a nyomát sem látjuk annak, hogy készek lennének tisztázni a Városháza-botrányt és egyéb korrupciós ügyeiket - közölte a Fidesz kedden délután.

A kormánypártok meg fogják szavazni Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését, mert tisztáznia kell magát az igazságszolgáltatás előtt és örülünk, hogy ezt ő maga is így érzi és azonnal lemondott. A baloldalon hasonló esetben a nyomát sem látjuk annak, hogy készek lennének tisztázni a Városháza-botrányt vagy bármelyik másik korrupciós ügyüket - írták a közleményben.

Karácsony Gergely hetek óta menekül, miközben mára egyértelmű, hogy a Városházán maffia működik, és a baloldali pártok jutalékos rendszerben árusítják ki a fővárosi ingatlanvagyont a Gyurcsány-Bajnai holdudvarnak. Az is kiderült, hogy a baloldalt Soros és idegen hatalmak pénzelik, a kijelölt miniszterelnök-jelöltjük pedig többek között Bige László piszkos pénzén kampányol.

Kapcsolódó írásaink

Európa a tagállamoké, nem Brüsszelé

ĀAz Európai Unió bővítése volt a téma a budapestinemzetközi konferencián, ahol több felszólaló is bírálta azt, hogy ez a folyamat holtpontra került