Belföld

Városháza-gate: menekülnek a kérdések elől a felelősök

Karácsonyék a Mocsárosdűlőre ingatlanfejlesztést képzelnek el, miután tavasszal a főpolgármester azzal kampányolt, hogy megvédik a zöldterületet, bár korábban nem volt beépítési szándék

A maffiaszerű szervezettségre utaló Városháza-ügyben ugyan Karácsony Gergely és a legfontosabb szereplők igyekeznek elhárítani a felelősséget, nem válaszolnak a kínos kérdésekre, ám például a külföldi utazásaira hivatkozó Bajnai Gordon számára a vizsgálóbizottság elnöke, a fideszes Kovács Péter rugalmas megoldásként a videókonferenciát javasolta.

Városháza-gate: menekülnek a kérdések elől a felelősök
Városháza-gate. Karácsony már csak menekül az újságírók elől
Fotó: MH/Purger Tamás

Egy hónappal ezelőtt, november 4-én robbant ki a Városháza-botrány, azóta ingatlanmutyik egész sorára derült fény, ezekben Karácsony Gergely mellett Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és a korábbi baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon a főszereplő, míg az általa régi harcostársának tartott Gansperger Gyula, továbbá a Városháza „fantomja”, a Fővárosi Önkormányzatnál elméletileg semmilyen funkcióval nem rendelkező Berki Zsolt a végrehajtó a jelenlegi adatok ismeretében, de a fővárosi városkezelő vezetőjén, Barts Balázson kívül számos DK-s és baloldali polgármester is szerepet játszott.

A kínos kérdések elől mindannyian menekülnek. A kifogáskeresés iskolapéldája Bajnai Gordon, aki külföldi tartózkodására hivatkozva nem ment el a fővárosi vizsgálóbizottság ülésére, ám a hétvégén Kovács Péter, a bizottság elnöke, a XVI. kerület fideszes polgármestere nyílt levélben azt javasolta a bukott baloldali politikusnak, hogy videókonferencia keretében történjen meg a meghallgatása ezen a héten.

Bajnai neve többször felmerült a Városháza eladása nyomán kirobbant baloldali korrupciós botrányban, és hangfelvétel is nyilvánosságra került a tárgyalásról, ahol személyesen vett részt. Kovács Péter levelében úgy fogalmazott: „Természetesen megértem, hogy munkája rendszeresen külföldre szólítja, így azt ajánlom, hogy a gyors, interaktív, mégis rugalmas megoldást válasszuk az eszmecserére, ami nem más, mint a videókonferencia, hiszen ennek használathoz nem kell egy helyszínen lennünk, mégis a feltett kérdésekre kapott válasz után felmerülő esetleges további kérdésekre is azonnal tud reagálni.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Mediaworks Hírcentrumnak kijelentette: a Városháza-gate kapcsán egy minden részletre kiterjedő, átfogó vizsgálatra lenne szükség, amelynek során a botrány minden szereplőjét meghallgatják, a vizsgálódás eredményét pedig átadják a bűnüldöző szerveknek.

A szerteágazó ügy egyik fontos szála lehet a Karácsony Gergelyék által az óbudai Mocsárosdűlőre elképzelt beruházás, amely miatt szombaton Bús Balázs, a Fidesz kerületi önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott. Óbuda korábbi polgármestere kifejtette: Karácsonyék a Mocsárosdűlő területéről leválasztottak egy 268 ezer négyzetméteres részt, erre lakóparképítést, ingatlanfejlesztést képzelnek el. Még tavasszal a főpolgármester nagy kampányt folytatott Szabó Tímeával (Párbeszéd) arról, hogy megvédik a Mocsárosdűlőt – idézte fel Bús Balázs.

Rámutatott: valójában korábban senki nem akart ide semmit építeni, se Tarlós István volt főpolgármester, sem a korábbi főpolgármester idejéből nem emlékszik arra, hogy itt beépítési szándék lett volna, tehát semmitől nem kellett megvédeni. Ellenben arról hallgatnak, hogy leválasztották azt a 268 ezer négyzetméteres részt a Mocsárosdűlő területéről – emelte ki a politikus.

Hozzátette, a Fidesz helyi képviselőcsoportja olyan javaslatot nyújtott be a kerületi önkormányzathoz, amely azt kezdeményezte, hogy a fővárosi és a kerületi szabályozásban ez a terület is legyen zöldterület, hasonlóképp ahhoz, ahogy a 650 ezer négyzetméter esetében Karácsony Gergelyék elképzelték. A javaslatot azonban a baloldali koalíció levette a napirendről, tárgyalni sem volt hajlandó – közölte Bús Balázs. Mivel azt szeretnék, hogy az egész Mocsárosdűlő továbbra is megmaradjon zöldterületként, ezért folytatják a májusban indított petíciót, valamint újra be fogják nyújtani a javaslatot a testületi ülésen az átsorolás érdekében.

Kapcsolódó írásaink

Durva választási kampány jöhet

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A bukdácsoló baloldal mögött globális hálózat áll, amely minden erőt be fog vetni annak érdekében, hogy megbuktassa a szuverenista Orbán-kormányt

Karácsonyék dobra vernék Mocsárosdűlőt is

ĀAnonymus újabb videójából kiderül: a „zöld” főpolgármester az erdők helyett luxuslakóparkot létesítene - Fidesz: Lesz még munkája a Városháza eladása körül kirobbant botrányt vizsgáló bizottságnak