Belföld

Karácsony róka módra menekülne

Újabb hangfelvétel leplezi le a mohó fővárosi ingatlanmutyit, amely a védett óbudai Mocsárosdűlőn is a befektető érdekeihez igazítaná a beépíthetőséget

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester a környezetvédelemről beszél, és klímavészhelyzetet hirdet, a városvezetés Budapest utolsó nagy, egybefüggő zöldterületét készül felszámolni a Mocsárosdűlőn – derül ki Anonymus legújabb videójából. Lapunknak nyilatkozva Tarlós István ismét nevetségesnek nevezte utódja védekezését.

Karácsony róka módra menekülne
A mocsárosdűlői védett terület is áldozatul eshet az ingatlanmutyinak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fővárosi ingatlanmutyi újabb fejezete hallható a legfrissebb felvételen, amelyen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy az óbudai Mocsárosdűlőn több százezer négyzetméternyi ingatlan épülhetne, az építési szabályzatot pedig a befektetők érdekeihez igazítanák.

A területet akkor is beépítenék, ha ez helyi ellenállásba ütközne.

A hanganyag bemutatása előtt Anonymus felhívja a figyelmet Szabó Tímea egyik korábbi videójára, amelyen a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy megmentették a Mocsárosdűlőt, oda semmit sem lehet építeni.

A felvételen Szabónak ellentmondva Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója a 2021. május 5-én tartott egyeztetésen elmondta: „A Mocsárosdűlővel kapcsolatban most az a mondás, hogy ez a része beépülhet, és olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni. A megbeszélésen Barts Balázs mellett jelen volt a vagyonkezelő egy másik munkatársa, a korábbi baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon által régi harcostársának nevezett Gansperger Gyula, az úgynevezett jutalékos rendszer kulcsszereplője, Berki Zsolt és további három befektető, akik a Rahimkulov család érdekeit képviselték.

A beszélgetésen a felek gyaníthatóan az elkészült látványterveket vagy egy térképet is nézegetnek, a vagyonkezelő vezetője pedig bemutatja, hogy hol lennének az irodák, hol a lakóházak, és hol van a vasútállomás. Barts kiemelte, „a terület árazása folyamatban van”, de a területen 1100 lakást lehet felhúzni, és – „mondjuk” – 150 lakást kérne cserébe. Az nem derül ki, hogy a fővárosi önkormányzat milyen célból kérne felépített lakásokat a telkekért cserébe. (A teljes felvétel honlapunkon meghallgatható.)

Arra a befektetői felvetésre, hogy a III. kerület nem szeretne több lakást a területen, Berki közbeszólt: „Szeretni fog.” Barts pedig sietett leszögezni: „itt a Kiss Lacival megvan a deal, hogy itt lehet lakás”, azaz arra utalt, hogy Kiss László, a kerület DK-s polgármestere már rábólintott a beépítésre, amelyre több változat is készült.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált a felvételre, és úgy fogalmazott, hogy a főváros nem beépíti a Mocsárosdűlőt, hanem megvédte a beépítéstől azzal, hogy hetven százalékkal csökkentette a terület beépíthetőségét, amelyet szerinte Tarlós István volt főpolgármester vezetése alatt tele akartak építeni.

A megvádolt korábbi főpolgármester némi tájékozódás után lapunknak elmondta: „Karácsony Gergely nevetséges vádakat fogalmaz meg, ijedtében megint a háta mögé mutogat, róka módra igyekszik menekülni” – fogalmazott Tarlós István. „A mi kilenc évünk idején sem a terület beépítése, sem az értékesítése nem merült fel se a kerület, se a főváros részéről.

Az önkormányzatokat azonban törvény kötelezte a kerületi szabályozási tervek elkészítésére, de ezt nem lehet előkészítésként értékelni. Én még óbudai polgármesterként találkoztam Demszky Gáborék elképzelésével, amikor átsorolták a területet, mert lakótelepet építettek volna ide. Az alapközművek idevezetése, a vizes terület előkészítése és a közlekedés biztosításához szükséges két közúti felüljáró annyira megdrágította a terveket, hogy végül elvetették az ötletet. Azóta mostanáig ilyen nem vetődött fel.”

„Lesz még munkája a Városháza eladása körül kirobbant botrányt vizsgáló bizottságnak” – állapította meg a felvételre utalva a Fidesz budapesti szervezete közösségi oldalán. A gyanús ingatlanügyletek miatt felállított fővárosi vizsgálóbizottság mellett a rendőrség befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés és vesztegetés elfogadása miatt nyomoz.

Bús Balázs: Nem akarunk itt semmilyen lakópark- és ingatlanfejlesztést

Karácsony Gergelyék a III. kerületi Mocsárosdűlő területéről leválasztottak egy 268 ezer négyzetméteres részt, erre úgy tekintenek, mintha nem lenne a Mocsárosdűlő része és ott beépítési lehetőséget, lakóparképítést, ingatlanfejlesztést képzelnek el - mondta Bús Balázs, a Fidesz kerületi önkormányzati képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

A képviselő felidézte, tavasszal a főpolgármester nagy kampányt folytatott Szabó Tímeával (Párbeszéd) egyetemben, hogy ők megvédik a Mocsárosdűlőt. Megvédték-e bármitől is Karácsony Gergelyék a Mocsárosdűlőt? - tette fel a kérdést a kormánypárti politikus, majd rámutatott: "ők arról beszéltek, hogy 650 ezer négyzetmétert zöld területté minősítettek át, védtek meg".

Bús Balázs kijelentette, valójában nem lépték meg, hisz jelenleg is zöld terület ez a 650 ezer négyzetméter, és korábban senki nem akart ide semmit építeni, se Tarlós István volt főpolgármester, sem a korábbi főpolgármester idejéből nem emlékszik arra, hogy itt beépítési szándék lett volna. "Tehát az, amiről ők azt mondják, hogy ők megvédték, az nem igaz" - szögezte le a fideszes önkormányzati képviselő.

Ellenben arról hallgatnak, hogy leválasztották azt a 268 ezer négyzetméteres részt a Mocsárosdűlő területéről - emelte ki a politikus.  

Hozzátette, a múlt héten a Fidesz III. kerületi képviselőcsoportja olyan javaslatot nyújtott be a kerületi önkormányzathoz, amely azt kezdeményezte, hogy a fővárosi és a kerületi szabályozásban ez a terület is legyen zöld terület, hasonlóképp, ahogy a 650 ezer négyzetméter esetében Karácsony Gergelyék elképzelték. A javaslatot azonban a baloldali koalíció levette a napirendről, tárgyalni sem volt hajlandó.

Bús Balázs kiemelte: "mi azt szeretnénk, hogy az egész Mocsárosdűlő továbbra is zöld maradjon, zöld területként óvjuk meg, és nem akarunk itt semmilyen lakópark- és ingatlanfejlesztést".  

Közölte: ezért folytatják a Mocsárosdűlő megvédése érdekében májusban indított petíciót, valamint újra be fogják nyújtani a javaslatot a kerületi önkormányzat testületi ülésére, hogy ezt a területet zöld területté sorolják át.

Kapcsolódó írásaink