Belföld

Újabb feljelentést tett Budai a városházi mutyik miatt

Az innovációs és technológiai minisztériumban Palkovics László és Karácsony Gergely aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást

A Nemzeti Nyomozó Iroda által már megindított vizsgálatok után a legújabb felvételek ismeretében újabb feljelentést tett a Városháza-ügyben Budai Gyula országgyűlési képviselő.

Újabb feljelentést tett Budai a városházi mutyik miatt
A kormánnyal kötött megállapodás nem oldja meg a főpolgármester gondjait
Fotó: MH/Török Péter

Elkészült az a büntető feljelentés, amely a Budapest XI. kerület, Rimaszombati út 2–4. szám alatti ingatlan tervezett eladására vonatkozik – jelentette be Facebook-bejegyzésében hétfőn Budai Gyula, a Fidesz parlamenti képviselője. Budai Karácsony Gergely főpolgármesterhez címezve szavait emlékeztetett: arról az ingatlanról van szó, amelyről a pénteken nyilvánosságra került hangfelvételen beszélnek, és amelyet 5,2 milliárd forintért árult a senki által nem ismert Berki Zsolt, illetve amelyből a tízszázalékos jutalékos rendszer alapján 520 millió forintot juttattak volna vissza Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek. „Na, ezért kell korán kelni mindennap, főpolgármester úr, és akkor nem kell buszsávot használni!” – írta Budai.

Az országgyűlési képviselő arra a videóra utalt, amelyet egy felháborodott olvasó küldött az Origónak, a felvételen jól látható, hogy az Erzsébet hídon ácsorgó autók mellett a főpolgármester gépkocsija a buszsávban elhúz.

„Nem emlékszem arra, hogy éber állapotban buszsávban közlekedtem volna” – így reagált Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e, ha az autósok a buszsávot használják a dugók kikerülése érdekében. A főpolgármester ugyanakkor azt is mondta, hogy ha mégis előfordult ilyen, majd elbeszélget a sofőrjével, ugyanakkor a Városháza ingatlanmutyijait leleplező felvételekhez hasonlóan titkosszolgálati szálat gyanít a közzétett videó kapcsán.

Budai korábban már több feljelentést is tett, amelyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárásokat. A fideszes képviselő a Fáy utca 69., az Öv utca 10/A, az újpesti uszoda telke, valamin egy Etele úti ingatlan kapcsán szerzett bizonyítékait is átadta a rendőrségnek, és büntető feljelentésében részletezte: az újpesti uszoda esetét, amely az Árpád úton található, és hétszázmillió forint plusz áfa összegért hirdették korábban, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. honlapján már nem található a meghirdetett ingatlanok sorában, vagyis már sikerült eladni – a levelezés tanúsága szerint ismételten Berki Zsolt közreműködésével.

A közösségi oldalára máskor délelőtti munkaidőben kávézgatás mellől posztolgató Karácsonynak hétfőn korán kellett kelnie, hiszen Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel reggel a minisztérium épületében aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást. „Azért szorgalmaztuk, hogy létrejöjjön a kormány és a főváros közötti megállapodás, mert szerintünk a budapestieknek nagyobb szükségük van a közösségi közlekedés megfelelő működtetésére, mint arra, hogy Karácsony Gergely tovább folytathassa a politikai csatározását a kormánnyal” – írta közleményében a minisztérium.

Palkovicsnál azonban nem tudott korábban kelni Karácsony, aki már hajnali 3 óra 30 perckor a Hódmezővásárhelyet Szegeddel összekötő villamosvasút első menetrend szerinti járatán ott volt Lázár Jánossal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, a beruházás kormánybiztosával együtt, aki kihasználta a lehetőséget, és a minisztert arra kérte, hogy tolmácsolja a főpolgármesternek, az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék.

Úgy fogalmazott, ami épült Budapesten, az kormányzati forrásból készült el az elmúlt 12 évben, mert ami forrást beszednek az adókból, azt fel is élik; a működésre, az apparátusra, a hivatalra elmegy az összes bevétel, így nem jut pénz fejlesztésre, ezért a kormánytól követelnek forrást – jelentette ki Lázár János.

A főpolgármester az aláírást követően a felvetésre Facebook-oldalán reagálva úgy fogalmazott: „Nincs Budapest vagy vidék, az önkormányzatoknak pártállástól függetlenül össze kell fogniuk a kormány sarcpolitikája ellen.”

Kapcsolódó írásaink