Belföld

A mutyikat a rendőrségnek kell vizsgálnia

Tarlós István szerint a BKV leállításának belengetése egy buta blöff volt a főváros vezetői részéről

Viccnek nevezte a Városháza-ügyben létrehozott vizsgálóbizottságot lapunknak nyilatkozva Tarlós István korábbi főpolgármester, aki egyértelművé tette, hogy az eddigi ismeretek alapján a rendőrségnek kell feltárnia a valós történteket.

A mutyikat a rendőrségnek kell vizsgálnia
A volt főpolgármester szerint utódja ijedtében általában menekül
Fotó: MH/Török Péter

A Budapestet kilenc éven keresztül vezető szakember meggyőződése, hogy egy ilyen bizottság két hónap alatt sem érhetne el olyan eredményeket, amelyekre a hivatalos hatóságok képesek.

Tarlós István az Indexen szombaton megjelent hosszabb interjúban úgy fogalmazott: „A Városháza mindenütt fontos szimbólum, és mi el is készítettük ezért a felújítás terveit. Ez a barokk épület műemlék, emellett pedig az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának a része. Ezért is gondolom haszontalannak, hogy megpróbálják Barts Balázs szerepét kizárólagossá formálni az ügyben, mivel ő semmilyen módon nem tudta volna kivenni az épületet a törzsvagyonból. Ez a teória teljesen illogikusan hangzik.”

A korábbi városvezető szerint nehéz eldönteni, Karácsony igazat mond-e, mert valójában összevissza beszél. „Legutóbb már az orosz elnök személyét vizionálta Karácsony Gergely az eladási história mögé. Amit nehéz intellektuálisan követni, különösen azért, mert közben azt is ismételgeti, hogy nincsen Városháza-ügy. Az a véleményem, hogy nem életszerű feltételezni, hogy a főpolgármester egyik beosztottja – ahogy Karácsony Gergely újabban állítja – az ő akarata ellenére, a saját szakállára elkezdi árulni a főnöke irodáját” – folytatta Tarlós István, aki úgy fogalmazott, a sajtóban kialakult meddő vita, hogy meghívhatják-e Bajnai Gordont vagy sem, mert a bizottság nem egy hatóság, és a hívására senki nem köteles elmenni.

Ha Bajnai nem megy oda, akkor az ő kulcsfontosságú mondatai tárgyát sem képezhetik a vizsgálatnak, aminek így persze nem lesz sok értelme. Arra a kérdésre, miszerint az ő városvezetését is vizsgálja egy bizottság, azt felelte Tarlós István: ezt a bizottságot már másfél éve létrehozták, és „azóta sem ásott ki semmit”. A négy leginkább fajsúlyos esetben pedig már a rendőrség is lezárta vizsgálatát bűncselekmény hiá­nyában. „Ilyenkor sejthetően az a cél, hogy minél hosszabb ideig kommunikációs eszközökkel erősítsék egy adott politikai közösséggel szemben az ellenérzést az arra amúgy is fogékony választói szegmens körében” – jelentette ki az egykori főpolgármester.

Felidézte, hogy Karácsony 2018-ban mindenféle gazságnak elmondta a zuglói parkolási szerződést az ATV-ben, majd éppen ő szentesítette ezt a szerződést minden­féle ellenvetés nélkül, és végül elmagyarázta, hogy egyedül ő nem hibás. „Ha Karácsony Gergely megijed egy váratlan helyzettől, akkor általában menekülni kezd, és gyorsan rámutat valaki másra” – tette hozzá Tarlós István.

Mint arról a héten beszámoltunk, Karácsony a napokban a miniszterelnök hivatalánál tüntetett, mondván, hogy a kormány „nem utalja a fővárosnak a budapesti tömegközlekedés finanszírozásának rá eső, 12 milliárdos forintos részét”. Tarlós István ennek kapcsán úgy fogalmazott: a BKV leállításának belengetése egy buta blöff volt.

Kapcsolódó írásaink

Másokra mutogatva menekülnének

ĀA Fővárosi Önkormányzat másokra mutogatva szeretné elterelni a figyelmet a botrányos ügyeiről, így az új vezetés a korábbi fejlesztéseket vizsgáló bizottsággal nyomoztat – hívta fel a figyelmet Tarlós István.