Belföld

Novák Katalin: A választás egyik tétje a családpolitika folytatása

A családpolitikai kérdésekben messze a kormány támogatottságán túlmutató egyetértés van, a választások egyik kérdése, folytatódhat-e ez a politika - jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szegeden.

Novák Katalin: A választás egyik tétje a családpolitika folytatása
Novák Katalin leszögezte, az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Novák Katalin egy kávézóban szegedi egyetemistákkal beszélgetve azt mondta, Magyarországon egyetértés van abban, hogy a családokat támogatni kell. Nincs abban vita, hogy a fiatalokat segíteni kell, hogy akkor és annyi gyermekük lehessen, amennyit és amikor szeretnének. Nagyon sokan helyeslik, hogy elindult az otthonteremtési program, elérhető a babaváró támogatás, folyik a munka-család egyensúlyát segítő bölcsődefejlesztési program, adómentességet kaptak a négygyerekes édesanyák, illetve a jövő évtől a 25 év alatti fiatalok - közölte a politikus.

A 2022-es költségvetésből 3500-3600 milliárd forint kerül a magyar családokhoz, ez három és félszerese a 2010-es 960 milliárd forintnak, a GDP 6,2 százalékát jelenti, ami az OECD-országok 2,55 százalékos átlagának több mint duplája - tudatta a miniszter, aki fontos célkitűzésnek tartja a családtámogatások GDP-hez viszonyított arányának megőrzését.

Novák Katalin leszögezte, az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen.

Az ellenzéki vállalások, ígéretek szembe mennek ezekkel az értékekkel. Arról szólnak például, hogyan szüntetnék meg az egykulcsos adórendszert, amely többletterheket róna a családokra - mondta. Hozzátette: a baloldali kormányok elvették a gyes harmadik évét, megszüntették az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, az otthon teremtési programot.

A miniszter kifejtette, komoly a magyar családpolitika nemzetközi ismertsége. Ennek egyik oka, hogy mérhető eredményei vannak: Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a házasságok száma és a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika - húzta alá. Novák Katalin kérdésre válaszolva a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését.

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus a jelenlegi formája értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom