Belföld

Gyurcsányék látásmódja Márki-Zaynál

Bukott szocialista mintát követ az ellenzék közös jelöltje, javaslatai, politikai stílusa maradéktalanul azonosult a baloldal évtizedek óta követett irányvonalával

Márki-Zay Péter a baloldal 2010 előtti kottájából játssza a szólamait az energiapolitikában, így támadja a rezsicsökkentést, illetve az üzemanyagok árának átmeneti befagyasztását – állapította meg a Századvég.

Gyurcsányék látásmódja Márki-Zaynál
Kézfogó. Korózs Lajos, Márki-Zay Péter és Dudás Róbert tegnap Hatvanban
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

A Századvég szerint Márki-Zay Péternek, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatai a 2010 előtti szocialista világot idézik. Az alapítvány honlapján közzétett elemzésben rámutatnak: Márki-Zay rezsicsökkentéssel és üzemanyagárakkal kapcsolatos nyilatkozatai hasonlóságokat mutatnak a 2010 előtti szocialista politika alakítóinak látásmódjával, illetve a társadalmi-gazdasági kihívásokra adott válaszaival.

A hódmezővásárhelyi polgármester egyik nyilatkozatában például azt sugallta, hogy a növekvő üzemanyagárakra – a 480 forintos felső határ hatósági rögzítése helyett – jobb megoldás lenne, ha az emberek kisebb vagy hibrid gépjárművet vásárolnának, illetve nem egyesével, hanem többen együtt utaznának munkába. A baloldal kormányfőjelöltje a rezsicsökkentés alternatívájaként felvetette, hogy az emberek kevesebb vizet, áramot, gázt használjanak, és ostobaságnak nevezte, hogy a világpiaci árakat meg lehet állítani a határon.

Márki-Zay ezen felvetései nem meglepőek abból a szempontból, hogy a hazai balliberális erők válasza a jelentkező válsághelyzetekre hagyományosan az emberek és a vállalkozások terheinek növelése volt – állapította meg a Századvég. Emlékeztettek, hogy 2002 és 2010 között a baloldali kormányok több mint negyven alkalommal emeltek adót, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként megszüntette a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családok esetében, a háromgyerekesekét pedig csökkentette.

Felidézték a pedagógus-elbocsátásokat, az iskola- és kórházbezárásokat, a felsőoktatási tandíj, a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetését – amelyeket a 2008-as népszavazás törölt el – valamint a közszféra béreinek befagyasztását, a 13. havi bér és a 13. havi nyugdíj eltörlését. Az elemzés végső következtetése, hogy a baloldali jelölt „bukott szocialista mintát követ, javaslatai, politikai stílusa maradéktalanul azonosult a baloldal évtizedek óta követett irányvonalával”.

Eközben az RTL Híradó értesülései szerint Márki-Zay Péter zárt ajtók mögött tárgyalt Csányi Sándorral, az OTP vezetőjével, és a találkozóra elkísérte Király Júlia, az MNB egykori alelnöke, aki a devizahitelesek kelepcébe csalását követően azt hangoztatta, „tanulják meg a fogyasztók, hogy nincs ingyenebéd”. A megbeszélésről annyi szivárgott ki, hogy a pénzügyi szektor működéséről egyeztettek. Ez a „nesze semmi, fogd meg jól” találgatásokra ad okot, mivel a Márki-Zay Péternek bármekkora összegű támogatást meglebegtető Bige László nagyvállalkozó a Partizánnak arról beszélt, politikai támadás áldozata, el akarják lehetetleníteni.

Bige szerint már az is megvan, ki az, aki meg akarja venni a cégét, a Péti Nitrogénműveket, illetve a szolnoki Bige Holdingot. Erről már 2019 nyarán is szóltak pletykák, és a lehetséges felvásárlók között említették Mészáros Lőrincet, Csányi Sándort és az akkori cseh miniszterelnök, Andrej Babis cégét, az Agrofertet is. Bige úgy vélte, a kormány egyik gazdaságvédelmi akcióterve, hogy tönkretegyék, és leszögezte, semmilyen körülmények között nem válik meg érdekeltségeitől, még akkor sem, ha nem lesz kormányváltás jövő tavasszal.

Különös egybeesés, hogy a Bige László által a Partizán-interjúban kifejtettek, illetve a Márki-Zay Péter által a héten egy gárdonyi lakossági fórumon elmondottak, vagyis a támogató és a támogatott állításai egy irányba mutatnak. A baloldali miniszterelnök-jelölt ismételten védelmébe vette a baloldali oligarchát, Bige Lászlót, akivel szemben vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat is emeltek, a versenyhivatal pedig tizenegymilliárd forintra bírságolta kartellezés miatt. Márki-Zay már most mentegetni kezdte az oligarchát: lehet, hogy tényleg volt kartell, lehet, hogy nem volt, majd közölte, „egyelőre csak a propagandát látom, meg azt, hogy meg akarják szerezni a cégét.” Amit a Forbes magazinban minden érintett cáfolt.

Valószínűnek tűnik tehát, hogy Bige – kormányváltás esetén – védelmet várna el Márki Zaytól a támogatásért cserébe.

Kapcsolódó írásaink