Belföld

Védettségi igazolvány lesz szükséges a külsősöknek az iskolákba való belépéshez

A gyermekek, a pedagógusok további védelme és az oktatás zavartalanság érdekében a „külsősöknek” (például nem az iskola alkalmazásában álló takarítóknak, büféseknek, szállítóknak) decembertől védettségi igazolvány szükséges a köznevelési és szakképzési intézményekbe való belépéshez. A gyermekeket kísérő szülők az intézményvezető által kijelölt pontig léphetnek be az intézmény területére, aminek különösen az óvodák esetén van jelentősége - derül ki az Ember Erőforrások minisztériuma (Emmi) lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből. 

Védettségi igazolvány lesz szükséges a külsősöknek az iskolákba való belépéshez
Egy lezárt általános iskola Budapesten
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az erről kiadott miniszteri határozat nem vonatkozik azokra sem, akik valamilyen veszélyelhárítás céljával érkeznek az intézménybe. A maszkviselésre vonatkozó szabályokat a köznevelési intézményekben a kormány korábbi döntése értelmében az intézményvezetők állapíthatják meg. A fenti óvintézkedések mellett továbbra is az oltás felvétele a legfontosabb a köznevelési intézmények pedagógusai számára is - hangsúlyozták. 

A jogszabály értelmében az állami fenntartású köznevelési intézményekben elvárt a pedagógusoktól az oltás felvétele, hiszen a tanárok sok emberrel, gyermekekkel és szülőkkel találkoznak. Oltásuk saját egészségük és mások védelme érdekében is fontos - derül ki az Emmi közleményéből. A köznevelési intézményeket látogató 12 év feletti korosztály 51 százaléka is már felvett az oltást. Az oltás felvételére kiváló lehetőséget kínál mindenkinek az oltási akcióhét, melynek során előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást a kórházi oltópontokon.”

Kapcsolódó írásaink