Belföld

December elején várható a negyedik hullám tetőzése

Rusvai Miklós: Bízom benne, hogy elég sokan megijedtek a járványadatoktól, és most kihasználják az oltási kampányhetet

Az ismétlő oltás beadása után öt nappal is már magas antitestszint alakul ki – mondta lapunknak Rusvai Miklós virológus.

December elején várható a negyedik hullám tetőzése
Kell az emlékeztető, mert az antitestek száma a második oltás után csökken
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nem meglepő, hogy megjelent hazánkban a delta plusz variáns, szerintem már jó ideje itt van, csak most mutatták ki – nyilatkozta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós. A szakember szerint ennek a változatnak egy kicsivel, talán egy-három százalékkal jobb a terjedőképessége, de lényegében másban nem tér el a deltától. Egyéb paramétereit még tanulmányozni kell, egyelőre nem tudhatjuk, hogy a fia­talok körében gyakoribb előfordulás a vírus tulajdonságváltozásával vagy az idősebbek nagyobb arányú átoltottságával magyarázható, mindenesetre a vakcinák védenek ez ellen a variáns ellen is.

A virológus kiemelte, az emlékeztető oltás azért jó, mert az immunmemória már működik. Aki az alap immunizációt megkapta januárban, februárban vagy később, annak az alapimmunizálás után három héttel volt a legmagasabb ellenanyagszintje, amely ezután hathetente feleződik, tehát egyénenként változóan, de általában négy-hat hónap múlva már a védőérték alá csökken az antitestszint – magyarázta.

A szakember hozzátette, hogy az immunmemória működik, de ha ebben az alacsony antitestes állapotban éri a fertőzés az embert, akkor öt nap alatt kezdődik el újra az antitestek termelődése. Azonban az ismétlő oltás beadása után öt nappal már magas antitest szint alakul ki, és ha így éri fertőzés az oltott személyt, akkor nem telik el öt nap védtelenül, hanem már kész antitestek várják a szervezetben a vírusfertőzést, tehát rögtön megkezdi a szervezet a vírus elleni harcot. Éppen ezért mindenkinek ajánlja a harmadik oltást, ha a második óta eltelt már négy hónap.

A hétfőn kezdődő oltási hétről kifejtette: „őszintén remélem, hogy ennek hatására sokan oltatni fogják magukat, elsősorban Kelet-Magyarországon, ahol nagyon alacsony az oltottak száma, és ott most a fertőzésveszély is magasabb a romániai és az ukrajnai járvány miatt.

Bízom benne, hogy elég sokan megijedtek a járványadatoktól, és most kihasználják ezt az oltási kampányhetet” – fogalmazott.

A vírus életben maradásával kapcsolatban kifejtette, a delta variáns nem mutat lényeges eltérést az eredeti vuhani variánshoz képest, tehát ugyanúgy időjárásfüggő, azaz hűvös, párás nyirkos időben, és sima, hűvös felületen tovább marad életben, míg meleg, száraz környezetben rövidebb ideig. Például a villamosok fogantyúin hűvös, nyirkos időben akár több órán keresztül is fertőzőképes maradhat. Kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott, a haj és a háziállatok szőre nagyon gyengén közvetíti a fertőzést. A műanyag, az üveg és a fém sokkal fontosabb szerepet játszik a fertőzés átvitelében, mint a ruhanemű, az asztalterítő vagy az ember haja.

Rusvai Miklós a maszkhasználatról hangsúlyozta, a fertőzéstől a maszk körülbelül 90–95 százalékban véd, ha mind a két fél viseli a védőeszközt. A szakember szerint december elején várható a negyedik hullám tetőzése.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórháznál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hétfőn kezdődő oltási akcióhéten nem kell előzetesen időpontot foglalniuk, időpontra bejelentkezniük, regisztrálniuk, így azok is könnyen hozzájuthatnak a vakcinához, akiknek nincs vagy nehézkes az internetelérésük, illetve a megadott felületeken „nem tudnak csatlakozni az egészségügyi rendszerhez”.

Életbe lépnek a szigorítások

Csütörtök éjszaka megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus miatti szigorítások részletei, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be a kormányinfón. A szabályozás szerint november 20-ától mindenki köteles lesz maszkot hordani többek között az üzletben történő vásárlás vagy munkavégzés során, múzeumokban, mozikban, könyvtárakban, a közösségi közlekedésen és a bevásárlóközpontokban.

Kötelező a harmadik oltás felvétele az egészségügyi dolgozóknak, valamint a Miniszterelnökségen, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnöki Kormányirodán foglalkoztatottaknak. A maszkviselés szabályait a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatók, a köznevelési intézmények, illetve a szakképző intézmények vezetője, valamint a felsőoktatási intézmények rektora határozza meg a vezetése alatt álló intézmény területén, azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg. A vallási közösség szertartásán a maszkviselés szabályairól a vallási közösség dönt – írja a Magyar Közlöny.

Csütörtök folyamán meghalt 135 beteg, és újabb 11 289 koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte pénteken a Koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 017 807 embert oltottak be, közülük 5 788 775-en a második, 1,765 millióan pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. Az aktív fertőzöttek száma 128 124, kórházban 6122 főt ápolnak, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen.
(KK)

Kapcsolódó írásaink