Belföld

Karácsony döntésének 150 milliós bírság lett a vége

A Fidesz Budapest közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy a frankfurti villamosok beszerzési körüli botrány egy 150 milliós bírsággal végződött, továbbá a készenléti rendőrség is nyomoz a villamosmutyi ügyében.

Karácsony döntésének 150 milliós bírság lett a vége
A frankfurti villamosok voltak azok a használt járművek, amelyek 7 milliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján, egy személyben döntött
Fotó: BENNFENTES

Ezek voltak azok a használt járművek, amelyek 7 milliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján, egy személyben döntött. Az ügy már akkor is magán viselte a baloldali városvezetés minden kézjegyét:

A demokratikus út megkerülése: bár közgyűlést is összehívhatott volna megvitatni a kérdést, Karácsony inkább nem bízta a véletlenre, egy személyben döntött.

Szakmaiatlan előkészítés: hamar kiderült, hogy Frankfurt is azért selejtezte le a villamosokat, mert azok nem klimatizálhatók, ezért nyáron nagy bennük a forróság.

Mutyigyanús beszerzés: már nyáron gyanús volt, hogy a közbeszerzés jogszerűtlenül lett kiírva, már a kiírás során előkészítve a frankfurti villamosok számára a sikeres pályázást.

Most mindez bebizonyosodott: a Közbeszerzési Döntőbizottság több súlyos jogsértést is feltárt a BKV-nál a villamosmutyival kapcsolatban. Nemcsak 150 millió forintos bírságra kötelezte, de a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt - olvasható a bejegyzésben.

A kérdés a szokásos:

Mikor lesz végre felelőse a budapesti közlekedési cégek körüli sorozatos botrányoknak?

Hogyan fogja megtéríteni Karácsony Gergely és a városvezetés a most már körülbelül 300 milliós közbeszerzési bírságokat a budapestiek számára, akik így számos fejlesztéstől, minőségi közösségi közlekedéstől esnek el?

Mikor hagyja abba a baloldal a másra mutogatást és kezdenek el dolgozni a budapestiek érdekében?