Belföld

Elhunyt Mádl Dalma

Életének 89. évében hunyt el Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye - tudatta a család pénteken.

Elhunyt Mádl Dalma
Mádl Dalma (1932-2021)
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tájékoztatásuk szerint Mádl Dalma péntek hajnalban hunyt el Budapesten.

Mádl Dalma Némethy Dalma néven 1932. november 9-én született Pécsett. A budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben kötött házasságot Mádl Ferenccel.

1957-ben Budapesten, a Kertészeti Kutató Intézetben, majd 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott.

Mádl Ferenc köztársasági elnöksége idején, 2000 és 2005 között számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd e tevékenységét férje mandátumának lejárta után is folytatta.

Haláláig a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. Munkásságát 2005-ben Polgári Magyarországért díjjal, 2012-ben Magyar Szabadságért díjjal ismerték el.

Mádl Dalma egész életével az egyház tanítását közvetítette - reagált a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegyének halálhírére.

Közleményükben úgy fogalmaztak: „hálával tartozunk Istennek, hogy Dalma asszony köztünk élt és áldozatos munkásságával, valamint egész életével az egyház tanítását és a krisztusi szeretetet közvetítette az emberek, a társadalom felé.

A püspöki kar együttérzését fejezte ki a gyászoló családdal a magyar katolikus közösség nevében. ”Imáinkban megemlékezünk Dalma asszonyról, kérve a Mindenhatót, jutalmazza őt az örök élet boldogságával„ - írták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán azt írta: Mádl Dalma nem csupán hű társa volt Magyarország rendszerváltoztatás utáni második köztársasági elnökének, de a polgári Magyarország melletti következetes kiállása, karitatív tevékenységében is megnyilvánuló segítőkészsége és kedves személyisége „felejthetetlenül velünk marad”.

Varga Judit igazságügyi miniszter szintén közösségi oldalán méltatta Mádl Dalmát. „Sosem feledjük a nemzetért, a polgári Magyarországért és az elesettekért végzett tevékenységét” - fogalmazott.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy közös képet osztott meg közösségi oldalán, melyhez azt írta: „drága Dalma Asszony, Isten nyugosztaljon!”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán úgy emlékezett Mádl Dalmára, hogy „magával ragadó, minden tiszteletet kivívó személyisége, mértékadó gondolatisága, minden magyar számára irányt mutató cselekedetei pótolhatatlanok lesznek. Halála percéig a polgári Magyarország újjáépítésén, megerősítésén fáradozott. Isten nyugosztalja!”