Belföld

Biztonságos ünnepre készülhetünk

Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatánál tartja ünnepi beszédét a forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján

Már ma megkezdődnek az 1956-os forradalom és szabadságharc állami megemlékezései.

Biztonságos ünnepre készülhetünk
Lyukas zászló
Fotó: MH/Purger Tamás

A központi rendezvények 14 órakor kezdődnek a Műegyetemi 1956-os emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan 16 órakor indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés.

Október 23-án a hagyományoknak megfelelően reggel a Kossuth Lajos téren kezdődnek a programok a zászlófelvonással. Az Országházban 10 és 16 óra között meg lehet tekinteni a Szent Koronát. Délután fél 4-kor rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállítandó színpadnál folytatódik az ünnepség, itt mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

Objektum doboz

Ahogyan arra a minap Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár rámutatott, nem véletlen a helyszínválasztás, mivel tizenöt évvel ezelőtt, a forradalom ötvenedik évfordulóján a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték itt szét. Az állami rendezvényhez csatlakozik a 14 órakor a Műegyetemtől induló Békemenet is, ami ugyan nem az állami rendezvények része, ezzel együtt biztosítják az ünnepi rendezvények, így a Békemenet békés, biztonságos, zavartalan lebonyolítását is – hangsúlyozta az államtitkár.

A Terror Háza Múzeumnál, az Új köztemető gyászparkjában, a 301-es parcellánál és a Kossuth téren szintén lesznek elemei a központi rendezvényeknek. Fényfestés is lesz pénteken és szombaton este több helyszínen, így például a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum falain és a Nagy Imre-szobornál. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs információi szerint országszerte összesen négyszáz-négyszázötven állami, önkormányzati, valamint a gyülekezési törvény hatálya alá eső egyéb rendezvény lesz.

A rendezvények miatt lezárásokra kell készülni a belvárosban: pénteken 6 órától szombaton 18 óráig lezárják a Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között, pénteken 12 órától vasárnap hajnalig a Bajcsy-Zsilinszky utat a Podmaniczky utca és az Andrássy út között, valamint a Nyugati téri felüljáró befelé vezető oldalát. Szombaton lezárják a József Attila utcát, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között, a Károly körutat, az Erzsébet tér egy részét, szombaton 14 órától várhatón 16 óráig a Békemenet útvonalát. Szombaton 12 és 18 óra között lezárják a Szabad sajtó út–Kossuth Lajos utca–Blaha Lujza tér útvonalat.

Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatánál tartja ünnepi beszédét a forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján
Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatánál tartja ünnepi beszédét a forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján
Fotó: MH

Felelősségteljes részvételt kérnek mindenkitől
 

Ajánlott a maszk a Békemeneten
 

Folyamatos terheléses támadás éri két napja a Békemenetet szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) honlapját és a 2022plusz hírportált, használhatatlanná téve a kommunikációt – közölte a szervezet, hozzátéve: a támadások több ország felől irányulnak feléjük, megpróbálva ellehetetleníteni szervezőmunkájukat és az október 23-ra tervezett több százezres demonstrációt. Szakembereik dolgoznak a probléma elhárításán, tizenötezer önkéntesük pedig országszerte szervezi az ünnepi megemlékezés sikeres lebonyolítását.

A CÖF–CÖKA felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk használata ajánlott, és arra kérik a határon túlról érkező résztvevőket, hogy a lakhelyük szerinti covidelőírásokat betartva, védettségük tudatában, felelősséggel érkezzenek a rendezvényre. Időközben a Lungo Drom jelezte, csatlakozik a Békemenethez. Amint arról már beszámoltunk, október 23-án, nemzeti ünnepünkön ismét lesz Békemenet. A szervezők több százezres csendes, méltóságteljes felvonulásra számítanak.

Megemlékeznek a kommunista rezsim 1956-os megtorlásairól, de idén először emlékeztetnek a 2006. október 23-i gyurcsányi terrorra is, amikor az ünnepségről távozó békés tömegre lovasattakot vezényeltek. A menet elején „Soha többé” feliratú molinóval tiltakoznak az elnyomó bolsevik-kommunista rendszerek szellemi örököseinek visszatérése ellen. A résztvevőket 13 órától várják a Műegyetem rakparton, 14 órakor indul a menet a Műegyetem rakpart–Szent Gellért tér– Szabadság híd–Fővám tér–Kálvin tér–Múzeum körút–Astoria útvonalon.
(LZ)

Kapcsolódó írásaink