Belföld

A bölcsődék és óvodák jelentik a települések jövőjét

Az elmúlt években több mint 120 milliárd forintot költöttek bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére az országban, ezek az intézmények jelentik egy-egy település jövőjét - hangoztatta a kormányszóvivő pénteken a Hajdú-Bihar megyei Földesen, a helyi óvoda új és felújított épületeinek átadásán.

A bölcsődék és óvodák jelentik a települések jövőjét
Az elmúlt években több mint 120 milliárd forintot költöttek bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére az országban, ezek az intézmények jelentik egy-egy település jövőjét - hangoztatta a kormányszóvivő
Fotó: Facebook / Szentkirályi Alexan

Szentkirályi Alexandra azt mondta, egyre több településen van igény iskola-, óvoda- és bölcsődefejlesztésekre, ami jelzi: az emberek bíznak a jövőben, hogy érdemes "a családalapítás szép feladatát vállalni".

Hozzátette: amikor a kormány elhatározta, hogy a magyar jövő záloga a család, korábban soha nem látott és a világon is egyedülálló családtámogatási rendszert dolgozott ki. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös bevezetése óta 189 ezer család jutott 599 milliárd forint támogatáshoz, és 98 ezer gyerek megszületését vállalták.

A családok támogatása 2010 óta két és félszeresére emelkedett, és eléri a nemzeti össztermék (GDP) öt százalékát - emelte ki Szentkirályi Alexandra.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, "a vidék-Magyarország nem kényeskedő világ", minden fejlesztésnek örülnek, ami szebbé teszi a jövőjüket, legyen az gyermekintézmény, egészségügyi vagy munkahelyteremtő beruházás.

A földesi bölcsőde-, illetve óvodafejlesztéshez a kormány a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból 345 millió forinttal járult hozzá, a helyi önkormányzat további több mint 40 milliót biztosított a beruházáshoz - jelezte az államtitkár.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megye településein a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban több mint 63 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, a következő időszakban a megyének Debrecennel együtt 113 milliárd forint TOP-forrás áll majd rendelkezésére.

Arra készülnek, hogy Hajdú-Bihar 82 települése már decemberben be tudja nyújtani a pályázatát, és tavasszal elkezdődhetnek a támogatott beruházások - fűzte hozzá a közgyűlési elnök.

Jeneiné Egri Izabella (független), Földes polgármestere azt mondta, a kormány és az önkormányzat példaadó együttműködésével valósult meg a beruházás: új óvodai szárnyat építettek, a régit pedig felújították. A polgármester emlékeztetett arra, hogy korábban a pandémia miatt kétszer kellett elhalasztani az avatóünnepséget, amelyre az óvodások ezúttal is műsorral készültek.

A földesi intézménybe 130 óvodás és 12 bölcsődés jár. A bölcsődébe féléves -előjegyzéssel tudnak csak gyerekeket felvenni, akkora az igény - tudta meg a helyszínen az MTI tudósítója.

Kapcsolódó írásaink