Belföld

Karácsony elszalasztott két éve

A főpolgármester regnálását kampányok, beváltatlan ígéretek és méhlegelők teszik emlékezetessé

Éppen két éve vette át Budapest irányítását Karácsony Gergely, és bár ebből az alkalomból akár egy különszámot is meg lehetne tölteni tevékenysége értékelésével, igyekszünk tömören összegezni, hogy a kampány során tett százharmincegy ígéretéből miért csak tizennyolc valósult meg.

Karácsony elszalasztott két éve
Több mint száz ígéret valóra váltását várják két éve hiába a fővárosiak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Zajos választást követően érkezett Karácsony Gergely a Főpolgármesteri Hivatalba, ahol első nekifutásra közölte, hogy mostantól Budapest harcban áll a kormánnyal. Azóta is ez a csatazaj élteti a balliberális politikust, aki helyett, úgy tűnik, a legfontosabb döntéseket Gyurcsány Ferenc hozza meg. Karácsony első hangzatos bejelentése a klímavészhelyzet kihirdetése volt, és a problémára adott válaszként – átgondolatlanul kijelölt kerékpársávokkal – azonnal elkezdte növelni a dugókat a főútvonalakon, hogy fokozódjon a fővárosi légszennyezettség. Következő nagyívű döntése a Lánchíd felújításának leállítása lett. Mire egy év múlva a projekt elkezdődhetett, már ötmilliárd forintot drágult.

A koronavírus-járvány első hulláma idején hamar kiderült, hogy a fővárosi fenntartású és a számtalan koronavírusos halálesettel a hírekbe kerülő Pesti úti idősotthonban még orvos sem volt. Az egészségügyre érdemes külön is kitérni. Karácsony egységes ügyfélszolgálati felület létrehozását, egészségházak építését és együttműködést ígért a magánrendelőkkel. Ebből annyi valósult meg, hogy kinevezett egy egészségügyi tanácsnokot. A főpolgármester ezután pedig a kormánytól 50 milliárd forintnyi, az atlétikai világbajnokság további támogatása fejében kapott pluszforrás kifizetését meggondolatlan fenyegetőzéssel sodorta veszélybe.

Az elkésett fejlesztések miatt idén nyáron a közlekedés a feje tetejére állt a fővárosban, ezt látva már Gyurcsány Ferenc szólította fel a rendtevésre. Kevés sikerrel járt, pedig a legfontosabb pozíciókba a DK-vezér saját embereit ültette. Karácsony lényegében ebbe bukott bele az előválasztás során. Mi marad meg a fővárosiakban Karácsony első két évéből?
A gondozatlan közterületekre kihelyezett „méhlegelő” táblák, a hiperpasszív nyelvtudás és a végeláthatatlan dugók. A város láthatóan sokkal koszosabb lett, látványosan több a hajléktalan, a drogos és a kéregető a közterületeken, a háromezer leszerelt kuka miatt szemétáradat van az utcákon, és a városvezetés halogatja, akadályozza a fejlesztéseket, az építkezéseket.

A főpolgármester pedig délelőttönként, otthonában kávézgatva posztolgat közösségi oldalán…

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom