Belföld

Fidesz: Gyurcsányék az egészségügyi dolgozóktól is csak elvettek

Itt a kampány, a baloldal teljes fokozatba kapcsolta az ígéret- és hazugsággyárat - kommentálta a Fidesz a DK szerdai, az egészségügyi dolgozók béremelését szorgalmazó sajtótájékoztatóját.

Fidesz: Gyurcsányék az egészségügyi dolgozóktól is csak elvettek
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a baloldal miniszterelnök-jelöltje
Fotó: MH/Ficsor Márton

A nagyobbik kormánypárt közleményében tudatta: „Azok a Gyurcsányék ígérgetnek az egészségügyi dolgozóknak, akik kormányzásuk alatt több ezer orvost, ápolót tettek az utcára, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és még egyhavi bért is elvettek tőlük”.

Ha a baloldalon múlt volna, sokszorosa lenne a járvány áldozatainak a száma is, hiszen a baloldal végig akadályozta az egészségügyi védekezést és oltásellenes kampánnyal bizonytalanította el az időseket - tette hozzá a Fidesz közleményében, amely arra is emlékeztet: a Fidesz-KDNP kormányzása óta átfogó orvosi és ápolói béremelés zajlik, sorra újulnak meg a kórházak, a rendelők, és 1700 milliárddal fordítanak többet az egészségügyre, mint a baloldal fordított 2010-ben.

„Ne hagyjuk, hogy visszatérjenek azok, akik tönkretették az egészségügyet, akik vizitdíjat és kórházi napidíjat akarnak fizettetni a betegekkel! Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay!” - zárta közleményét a Fidesz.

Emmi: Az ápolók bére az eredeti ütemterv szerint emelkedik

"Álhíreket terjeszt a baloldali sajtó. Az ápolók béremelési programja az eredeti ütemterv és kormányzati vállalás szerint valósul meg: 2022 januártól 30 százalékos béremelés lesz a 2018-as illetményalaphoz képest, a mostanihoz képest 21 százalékos béremelés lesz, hiszen 2018 óta az ápolók bére már három ütemben emelkedett és januártól valósul meg a negyedik ütem, mutatott rá szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca emlékeztet: a kormány 2019-ben négylépcsős ápolói béremelési programot indított, első ütemben 2019-ben 8 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók fizetése, majd 2020-ban kétszer is volt béremelés: 2020 januárjától 14 százalékkal, novembertől pedig újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bére. "Jövő januártól valósul meg a béremelés negyedik üteme: a mostani bérhez 21, a 2018-as bérhez képest 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére" - szögezte le az Emmi.

A béremelési programmal a szakdolgozói alapbérek összesen 72 százalékkal emelkednek a 2018-as illetménybázishoz viszonyítva.

Az ápolói béremelésre 2016 és 2019 között 143 milliárdot fordított, 2020-ban 82 milliárd forintot fordított a kormány. A 2022-es béremelésre 239 milliárd 175 millió forintot fordít a kormány, amelyet a gazdasági növekedés teszi lehetővé.

A béremelés összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátásban, vagy alapellátásban dolgozik (rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál), mutatott rá az Emmi közleménye.

Kapcsolódó írásaink

Baloldali tangó, gúzsba kötve

ĀTölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke abszurdnak nevezte Márki-Zay Péter elképzeléseit az Alaptörvény felfüggesztéséről