Belföld

Nem sikerült a baloldalnak lelőnie a Gyurcsány-filmet

Nemcsak a multiplexek, de az ország összes ART-mozija is vetítheti a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az utána kialakult forradalmi hangulatot feldolgozó politikai krimit - írja a Megafilm sajtóközleménye.

Nem sikerült a baloldalnak lelőnie a Gyurcsány-filmet
Az Elk*rtuk című film egyik jelenete
Fotó: szinhaz.online.hu

A Nemzeti Filmiroda döntése alapján megfelel a hazai művészfilmek kritériumainak az Elk*rtuk című film, ugyanis megkapta az ART-mozis besorolást. Vagyis az eddigi kifogásokkal ellentétben, az ország összes mozija - multiplex és művész mozi - is játszhatja október 21-től az év legjobban várt független magyar politikai krimijét. Korábban számos fórumon cikkeztek arról, hogy a budapesti ART-mozik közül, csak a Corvin mozi tervezi játszani a filmet - pedig közben folynak a tárgyalások a Budapest Filmmel további 3 moziról -, és szóltak cikkek arról is, hogy a multiplexek nem, vagy nagyon alacsony vetítés számmal adják a Megafilm produkcióját. Az indok: szerintük nem hordoz megfelelő művészi értékeket egy közönségfilm.

Az Nemzeti Filmiroda azonban úgy véli, az Elk*rtuk megfelel az ART-mozis kritériumoknak, miszerint minden olyan forgalomba kerülő filmnek art minősítést ad, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez:, vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél.

A film egyik producere, Kálomista Gábor szerint „elhárult az akadály az elől, hogy az art mozik is vetíthessék az Elk*rtuk című filmet.”

Helmeczy Dorottya, a film másik producere hozzátette: ”Ezúton üzenünk azoknak a moziknak, akik az ART minősítés hiányában azért zárkóztak el az Elk*rtuk műsorra tűzésétől, mert aggódtak azon, hogy egy magyar közéleti film vajon elegendő művészeti értéket hordoz-e ahhoz, hogy vetíthessék, hát hordoz. Várjuk a mozik jelentkezését, hogy kiszolgálhassuk a nézőközönség vetítési igényét.”

Az igény pedig nagyon is megvan a nézők részéről, ugyanis a filmre már szeptember 28-án elfogytak a premier másnapjára a jegyek, sőt a következő napokra is alig lehetett már jegyet kapni három héttel ezelőtt, és azóta is folyamatosak a jegyértékesítések.

Szeptemberben a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. és a multinacionális cég, a Cinema City bejelentette, alig akarják műsorra tűzni a politikai krimit, csak egy-egy délutáni időpontban tervezték vetíteni. Eleinte a Budapest Film Zrt. hálózata csak a Corvin moziban, és kizárólag a bemutató hetében egy délutáni időpontban szándékozott levetíteni. 

Az Elk.rtuk sikerét azonban nem tudta megakadályozni a baloldal. A nézők elkezdtek azzal szavazni, hogy elindultak megvenni a  jegyeket. Három héttel a bemutató előtt ekkora érdeklődés teljesen példátlan mostanában a mozizásban.

A premier hete előtt a multiplexek engedve a film körül kialakult kivételes érdeklődésnek és a sajtóban tapasztalt felháborodásnak, Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimijét minden magyar multiplex műsorára tűzi.

Kapcsolódó írásaink