Belföld

Óriási a pánik Gyurcsányéknál az Elk*rtuk-film miatt

Óriási a pánik Gyurcsányéknál az Elkxrtuk című film miatt, a Fővárosi Közgyűlés ülésén „kínjukban össze-vissza” beszéltek a fővárosi gyurcsányisták - írta a fővárosi Fidesz szerdán a közösségi oldalán.

Óriási a pánik Gyurcsányéknál az Elk*rtuk-film miatt
Óriási a pánik Gyurcsányéknál az Elkxrtuk című film miatt, a Fővárosi Közgyűlés ülésén „kínjukban össze-vissza beszéltek a fővárosi gyurcsányisták
Fotó: Facebook/Láng Zsolt

A bejegyzésben emlékeztettek, Láng Zsolt frakcióvezető a közgyűlés ülésén arról kérdezte Karácsony Gergely főpolgármestert, „miért nehezíti meg a fővárosi mozicég az Elkxrtuk című, a 2006-os öszödi beszéd idején játszódó politikai thriller bemutatását”, miközben az internetes érdeklődés és jegyvétel a sokszorosa bármely másik filmpremierének.

Hozzátették: erre a kérdésre a főpolgármester nem adott választ, „azonban a Gyurcsány-párt közgyűlésben ülő harcosai lementek a realitás talajáról”.

Idézték Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest, aki - mint írták - arról értekezett, hogy kivitette a „szereposztó díványt” az irodájából. „Ebből arra következtethetünk, hogy elődje, Szentkirályi Alexandra ilyen bútor segítségével hozta meg az elmúlt időszak kulturális döntéseit. Ismerve a két szereplőt, ez a felvetés több szempontból is meghökkentő... De a me too-mozgalmak árnyékában józan embernél erős magyarázatra szorul.”

A fővárosi Fidesz bejegyzésében hivatkozott Szaniszló Sándor (DK) XVIII. kerületi polgármesterre is, „aki nem kevesebbet állított, mint hogy megbízható kormányoldali forrásokból tudja, hogy ezt a +borzadály+ filmet hetek óta játsszák a Fideszes-székházakban (hol?!) és játsszák csak ott tovább.”

A bejegyzésben idézték Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester is, aki az ülésen „nemes egyszerűséggel home videónak titulálta” a filmet.

A fővárosi Fidesz szerint ezek is azt mutatják, „óriási a pánik Gyurcsányéknál”.

Az őszödi beszédről szóló film október 21-én debütál
Az őszödi beszédről szóló film október 21-én debütál
Fotó: Megafilm Kft.

Gáncs és maszatolás az Elk*rtuk körül

A Corvin Moziban szeptember 28-án délre az első két sort leszámítva minden jegy elkelt az Elk*rtuk című új magyar politikai thriller október 22-i első nyilvános vetítésére – írta az Index. A Budapest Film előző nap jelentette be, hogy megkezdi a jegyek árusítását. Az Elk*rtuk című film így még az új James Bond-filmet is megelőzte jegyelővétel szempontjából. 

Még színházban is ritka, hogy premier előtt három héttel minden jegy elkel – kommentálta a fejleményeket Kálomista Gábor, a film producere, aki, mint mondta, nem tudja eldönteni, hogy politikai bojkott vagy szakmai alkalmatlanság áll amögött, hogy a Corvin Moziban eredetileg csupán egy termet és napi egy délutáni vetítést kapott a film. De azt sem zárta ki, hogy korábbi nyilatkozatai hatására vetítik többször az alkotást. Közben kiderült: az Etele Plaza mégsem tűzi műsorra a thrillert. 

A producer korábban több sajtófelületen azt nyilatkozta, hogy a fővárosi és vidéki mozik politikai okokból elsüllyesztik a neves színészgárdát felvonultató és valós dokumentumok alapján, még az akkori politikai eseményeket figyelemmel kísérők előtt sem ismeretes titkokat feltáró filmjét, illetve  egyébként népszerű színészeit ócsárolják amiatt, hogy szerepet vállaltak a produkcióban. Úgy fogalmazott, az alkotást forgalmazó Budapest Film Zrt. mögött ott áll Gyurcsány Ferenc, és annak, hogy a filmet a Corvin Mozit leszámítva a fővárosi filmszínházak nem vetítik, ő az oka. Mint Kálomista elmondta, a vidéki mozik eleinte örültek az alaposan beharangozott, várhatóan jelentős bevételeket hozó filmnek, de üzeneteket kaptak a forgalmazótól, hogy ha levetítik az őszödi thrillert, akkor több premierfilmet nem kapnak. 

Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója azzal hárított, hogy a gyártó által közreadott sillabusz és előzetes alapján napi egy főműsoridős vetítést tudnak vállalni az évad legsűrűbb időszakában, a Cinema City sajtófőnöke, Buda Andrea szerint a film „nagyon az utolsó pillanatban került be a megjelenési naptárba”.

VK

Kapcsolódó írásaink