Belföld

Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum

Életbe lép a Gyurcsány-Márki-Zay-paktum. A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse. Márki-Zay nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan- írta Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap este, miután Gyurcsányné Dobrev Klára gratulált Márki-Zay Péternek és kihirdette őt a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként.

Életbe lép a Gyurcsány–Márki-Zay-paktum
Márki-Zay Péter eredményváró eseményén 2021. október 17-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kocsis Máté úgy fogalmazott: véget ért a show második epizódja. Volt minden, mint a búcsúban: sírás, trükkök, dráma, öröm, fenyegetőzés, előre- majd visszalépés, zsarolás, de inkább mégsem, csalódás, sértegetés, összeborulás.

Karácsony kiesett, Márki-Zay beesett, a lényeg, hogy a show folytatódjon tovább! Kevernek-kavarnak a baloldali politikusok, szeretnének valahogy, akárhogy vagy bárhogy közelebb jutni a hatalomhoz, élükön természetesen a legerősebb párt elnökével és a következő parlament legnagyobb baloldali frakciójának főnökével, Gyurcsány Ferenccel - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Az új show legmókásabb része - véli Kocsis Máté -, hogy Márki-Zay Péteren keresztül a baloldal most jobboldali emberek szavazatát akarja megszerezni ahhoz, hogy hatalomhoz jusson.

Osztottak-szoroztak, és rájöttek, hogy nincs már elég szavazó a baloldalon, ezért ráfogják Márki-Zayra, hogy jobboldali, hátha onnan tud még szerezni támogatókat - írta.

Objektum doboz

A frakcióvezető fontos kérdéseket is feltett:

  • Vajon jobboldali-e az az ember, aki Gyurcsány Ferenc támogatásával lett polgármester?
  • Vajon jobboldali-e az az ember, aki foggal-körömmel védi Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét és őszinte szembenézésnek, kendőzetlenül őszinte beszédnek nevezi?
  • Vajon jobboldali-e az az ember, aki szerint “Jézus Krisztus baloldali volt”?
  • Vajon jobboldali-e az, aki elsők között kéredzkedett fel a baloldal parlamenti listájára?

Hosszan lehetne folytatni, egy azonban tény: Márki-Zay Péter nem jobboldali - értékelt.

Egy jobboldali ember ugyanis egy percig nem működik együtt Gyurcsány Ferenccel azért, hogy visszasegítse a hatalomba. Márpedig a Márki-Zay és Gyurcsány közti paktum a közös kormányzás feltétele. Márki-Zay a miniszterelnök-jelölt, de a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója, ők választják majd meg, ők szavaznak. Egy jobboldali ember nem vállalkozik egy adó- és rezsiemelős, családtámogatásokat elvonós baloldali program végrehajtására - emelte ki Kocsis.

„Márki-Zay Péter nem jobboldali, hanem egy karrier-baloldali. Csak egy újabb karrier-baloldali”

A megbukott Karácsony Gergely ölelgeti Márki-Zay Pétert, utóbbi eredményváró eseményén 2021. október 17-én
A megbukott Karácsony Gergely ölelgeti Márki-Zay Pétert, utóbbi eredményváró eseményén 2021. október 17-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szóval ahogy a mondás is tartja: „ha egy madár úgy jár, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa” - tette hozzá Kocsis Máté.

Ha valaki a baloldalon politizál, a baloldal támogatásával politizál és a baloldal érdekében politizál akkor az egy baloldali politikus.Ne dőljünk be nekik! Hajrá jobboldal, hajrá Magyarország! - zárja bejegyzését a kormánypárti politikus.

Objektum doboz

Az már a baloldali előválasztási cirkusz első fordulójában eldőlt, hogy Gyurcsány pártjának, a Demokratikus Koalíciónak lesz a legnagyobb baloldali frakciója, azaz, ettől a pillanattól kezdve formálissá vált, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük.

A DK nélkül a jelölt semmilyen érdemi döntést nem hozhat, és egy esetleges (bár elemzők szerint alig elképzelhető) baloldali választási siker esetén arról is a DK képviselői (azaz Gyurcsány) dönt, hogy ki lenne a miniszterelnökük. Hiszen a parlament szavaz erről - emlékeztet az Origo.

A Gyurcsány-show-n egyébként este nyolc óra után, a szavazatok közel hatvan százalékának összeszámolása után Márki-Zay Péter közel 60 százalékot kapott, Gyurcsány felesége valamivel több, 40 százalékot, azaz, Márki-Zay lesz a jelöltjük. Ezt Gyurcsányné be is jelentette. Fél tíz körül 56 százaléka volt Márki-Zaynak, 43 Gyurcsány feleségének. A lényeg az, amit Kocsis Máté mondott: Életbe lépett a Gyurcsány-Márki-Zay-paktum.

Kapcsolódó írásaink