Belföld

Gyurcsányhoz igazodik az ellenzék

Hétértékelő. A Moody’s döntése is igazolja: Brüsszel téved, amikor azt hiszi, az uniós pénzek nélkül összeomlana a magyar vagy a lengyel kormány

Jakab Péter megpróbál Gyurcsány Ferencre rálicitálni, ezért igyekezett önmagához képest is provokatívabb kifejezéseket használni parlamenti felszólalásában, értékelte a hét tapasztalatait Kiszelly Zoltán politikai elemző, aki beszélt a Gyurcsány-show-ról, a korábbi amerikai alelnök látogatásának okairól, illetve a magyar gazdaság felértékeléséről is.

Gyurcsányhoz igazodik az ellenzék
A bohóckodó Jobbik-elnök túlszárnyalná a bukott kormányfőt is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A parlament őszi ülésszakának kezdetén az ellenzék nem tudott élni a lehetőséggel, mert az előválasztási színjáték forgatókönyvének megfelelően támadásra használták fel az alkalmat. Nem az alternatívákat mutatták fel, hanem abban versenyeznek, hogy ki Orbán Viktor legádázabb ellenfele. De ezt a versenyszámot úgyis a Gyurcsány házaspár nyeri – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Szerinte Jakab Péter megpróbált Gyurcsány Ferencre rálicitálni, ezért igyekezett önmagához képest is provokatívabb kifejezéseket használni felszólalásában.

A kudarcosan kezdődött előválasztási színjáték kapcsán a politológus emlékeztetett Tóth Bertalannak, az MSZP társelnökének szavaira, aki szerint akár belülről is meghekkelhették a választási rendszert. „A hétvégi napok számának csökkenése a fegyelmezett városi szavazóbázissal rendelkező pártokat segíti, ami elsősorban a DK-nak előny, mert Gyurcsányéknak jellemzően idősebb szavazóik vannak, akik hét közben is ráérnek. Vidéken gyakori, hogy különböző falunapokhoz, vásárhoz, búcsúhoz kapcsolták az előválasztást, ám ahol ezt nem tudták kihasználni, ott nehezebben mozgósítottak a következő hétvégén vagy hét közben, ez pedig a Jobbikot érintheti kellemetlenül. Az online szavazás összeomlása pedig elsősorban a Momentumnak okozhat gondot” – mondta Kiszelly.

A Moody’s e heti döntésével a három nagy hitelminősítőnél kedvező helyzetbe került a magyar adósbesorolás. „Azt látjuk, hogy Brüsszel harmadszor tartja vissza a nekünk jogosan járó pénzünket, érdekes módon mindig a választások előtt történik ez, mert elhiszik a saját propagandájukat, hogy az uniós pénzek nélkül a lengyel és a magyar kormány összeomlik, amit éppen az ilyen döntések is cáfolnak, hiszen a felminősítés a gazdasági szabadságunkat növeli. Az újraindítási segély a brüsszeli birodalomépítés eszköze, egy adósságunió építése zajlik, ha a nemzetközi pénzpia­coknak tartozunk, akkor kevésbé leszünk kiszolgáltatva” – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

A demográfiai csúcs azért is volt fontos esemény, mert egész Európában csökken a népesség, amire az unió a migrációt gondolja megfelelő válasznak, míg a rendezvényen részt vevő országok a családpolitika megerősítését – értékelte a találkozót a politológus. Hangsúlyozta: Mike Pence volt amerikai alelnök részvétele jelzi, hogy számos közös pont volt a Trump-korszakban a hazai és az amerikai kormány között. Hasonlóan jelentős eseménynek tartja a vadászati világkiállítást Kiszelly Zoltán, ami ismételten bizonyítja, hogy a jó járványkezelésnek köszönhetően Magyarország szabadon rendezhet nagy érdeklődéssel kísért programokat.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni

Szertefoszlott a baloldali mítosz

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán politológus szerint a nemzeti és a keresztény értékeket erősítő eucharisztikus kongresszus a csendes többség ünnepe volt a gyűlölködőkkel szemben