Belföld

Migazzi-ösztöndíjra pályázhatnak a pedagógusok

Összekapcsolják őket az intézményekkel

Pedagógus-ösztöndíjat alapított a Váci Egyházmegye, amit Migazzi Kristóf váci püspökről és bécsi érsekről neveztek el – derült ki egy tegnapi sajtóbeszélgetésen, amelyet Vácott tartottak Marton Zsolt megyéspüspök, Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora és Selmeczi Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága főigazgatója részvételével.

A beszélgetésen Marton Zsolt elmondta: az ideális pedagógus olyan, aki fel tudja kelteni, magára tudja vonni a gyermek érdeklődését, és úgy képes átadni a tudást. Selmeczi Zoltán a gyakorlatról szólva hozzátette: intézményeikben a nevelési értekezletek – miként a katolikus pedagógia alapművei is – arról szólnak, hogy a pedagógusoknak meg kell tanulniuk a gyermek nyelvén beszélni, a gyermek szívével és lelkével látni, valamint eszével gondolkodni.

Gloviczki Zoltán hangsúlyozta: a hivatások szempontjából nagy értéknek tartja, hogy három évvel ezelőtt sikerült a kezdő pedagógusbért a megállapított bérminimum fölé tornászni. Az ösztöndíjról szólva elárulták: azért kapta Migazzi Kristóf nevét, mert ő az egyházmegye török hódoltság utáni újjászervezője, a beszélgetésnek helyet adó püspöki palota építtetője is.

Az ösztöndíj különlegessége, hogy kezdettől összekapcsolja az intézményeket és a leendő pedagógusokat, hiszen pályázni csak a későbbi foglalkoztatásról szóló intézményi szándéknyilatkozattal együtt lehet. „Az a cél, hogy iskoláinkba és óvodáinkba hiteles pedagógusok kerüljenek” – hangsúlyozták a résztvevők. A juttatás mértéke első évben a felvételi eredmény, másodévtől pedig a tanulmányi átlag alapján akár 375 ezer forint is lehet. Benyújtási határidő: október 10.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom