Belföld

Politikai mocsárnak hívott előválasztás

Hamisítatlan Gyurcsány-show: pénzért és ajándék­csomagokért vásárolt szavazatok, Delaware államban bejegyzett offshore-cégtulajdonos-jelölt, a tilalom ellenére buszoztatott választók

Az előválasztási bohózat finisében egymásnak esett az ötpárti ellenzéki szövetség, egymást sározzák, támadják, fenyegetik és ütik. Hatalmas a harc a lehetséges koncért, a parlamenti képviselőség esélyének elnyeréséért.

Politikai mocsárnak hívott előválasztás
A bukott kormányfő által dirigált színjáték sorra szüli a botrányokat
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

A Gyurcsány-show színielőadásán Zugló a kevés választókerület egyike volt, ahol tényleges politikai verseny bontakozott ki a szocialista Tóth Csaba és a Momentum által felkarolt politikai kalandor, Hadházy Ákos között. A legnagyobb fővárosi kerületben gyakorlatilag nyílt politikai háború tört ki az ellenzéken belül.

Hadházy mögé a Momentum mellett csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom sorakozott fel, ám a múlt héten a DK és a Jobbik is kihátrált Tóth Csaba mögül, aki tegnap bejelentette, hogy Hadházy javára visszalép az előválasztástól. Tóthot – saját állítása szerint – már az előválasztási bohózat előtt azzal fenyegették meg, hogy ha nem száll ki a politikából, akkor megölik. Tegnap pedig azt mondta: „Nekem erre a politikai mocsárra nincs semmi szükségem. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől.”

A demokrácia ünnepeként beállított előválasztás, éppen az álságossága miatt, naponta szüli a kisebb-nagyobb botrányokat. Tegnap például arról jelent meg videó, hogy valaki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében sorra vásárolja meg az előválasztás során a szavazatokat a legmélyebb szegénységben élőktől. „Muszáj volt mennem, még kenyér sem volt a házban” – mondta egy nő a felvételen.

A videóból kiderül, egy szakállas ember volt gyűjteni a szavazatokat, míg a másik asszony mondja is, a Farkas gyerek volt az, vélelmezhetően a jobbikos Farkas Péter Barnabásra gondolva. Mindez ellentétben áll az etikai kódexszel, amelyet minden jelölt és jelölő szervezet elfogadott, jelesül, hogy nem lehet visszaélni a nyomorban élők helyzetével, sőt az így szerzett szavazatokat érvénytelennek kell tekinteni.  

A Momentum kecskeméti képviselőjelöltje, Bodrozsán Alexandra a Facebookon arról írt, hogy szombaton tömegével buszoztatták az embereket a szavazósátorhoz, és kétezer vagy négyezer forintért próbálták őket rábírni, hogy szavazzanak az MSZP-s jelöltre. „A szavazókat a fülem hallatára igyekeztek tisztességtelenül rábírni, hogy szavazatukkal előválasztási ellenfelemet, az MSZP-s Király Józsefet és Karácsony Gergelyt támogassák – tette hozzá a momentumos jelölt.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja, a párt székesfehérvári képviselőjelöltje offshore-cégbotránya kapcsán az MSZP és a DK esett egymásnak. A DK alelnöke, Vadai Ágnes nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek, aki Ráczné Földi Juditot nem tartotta támogatható jelöltnek. „Gergő, nekem nagyon fura, hogy meg sem várod a vizsgálat eredményét, hanem már a jelölt kizárását követeled. Hát ez nehezen fér össze azzal a demokráciafelfogással, amit az ellenzék eddig képviselt” – írta Vadai.

A Gyurcsány-show kezdete előtt, július végén valamennyi képviselőjelöltnek feddhetetlenségi nyilatkozatot kellett tennie abban a tekintetben is, hogy nincs rejtett tulajdonosi hátterű offshore-cége. Földiné az egyikből kilépett, és büszkén aláírta a nyilatkozatot, ám az ellenzék soraiból felrótták neki, hogy egy másik offshore-cégben továbbra is benne maradt. Lapunk az Opten adatbázisában talált egy harmadik offshore céget is Delaware államban, a Szerresz LLC-t, amelyet szintén, Ráczné Földi Judit jegyez, nevezetesen az Olajkút Fehérvár Kereskedelmi Kft.-t.

A Bennfentes.net pedig arról számolt be, hangfelvétel bizonyítja, hogy ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak. A lap szerint etikai vizsgálat is indult az ügyben, amelyben a panaszos szerint Bangóné csomagosztással manipulálja az előválasztást. Bangóné egyébként tegnap reggel az ATV-ben cáfolni próbálta, hogy ő ebben érintett lenne.

Ennyit a baloldali feddhetetlenségről.
 

Dobrev: A jobbikos nem kart lendít, csak integet
 

Az ózdi előválasztás koordinátora az a férfi, aki múlt szerdán gépkocsijával súlyos balesetet szenvedett az M3-as autópályán, Gödöllőnél. Az ütközésről készült képekről kiderül, az autóban az előválasztás szavazólapjait szállították, mivel azok teljesen szétszóródtak az úton – írta az Origo.

Az ózdi előválasztási botrány kapcsán egyébként kényszerítés gyanújával indulhat nyomozás, miután kiderült, vélhetően olaszliszkai romák egy csoportja akadályozta az előválasztási sátornál, hogy leadják voksukat azok, akik nem Farkas Péter Barnabás jobbikos politikust – a Jobbik, valamint a DK, a Momentum, az LMP és az MMM jelöltjét – támogatják. Farkas Péter Barnabás szerepelt azon a fotón, amely Katowicében készült egy kiállítás épülete előtt, és náci karlendítésre hasonlító mozdulatot végzett. Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje azt mondta tegnap egy interjúban: „Elhiszem a jobbikos jelöltnek, hogy nem kart lendít, csak integet.”
(BK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom