Belföld

Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Kétnapos üléssel kezdte meg őszi ülésszakát a parlament, mely elején a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkre emlékeztek meg, majd a fideszes Vitályos Eszter képviselői eskütétele után, Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt a neki feltett kérdésekre.

Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Oltásalapú védekezést javasolt a jövőben a koronavírus ellen Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A miniszterelnök hangsúlyozta a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményét.

Közölte: ez egy olyan vírus, amely ellen csak az oltás működik. Három járványhullámból kiderült, a korlátozások, a maszkhasználat nem elegendő, nem lehet vele legyőzni, de még csak megfékezni sem ezt a vírust. Ha elég ember be van oltva, nem kell visszatérni a zárásokhoz, a maszkhasználathoz, hanem a normális, jól megszokott életnél lehet maradni - hangsúlyozta.

Elmondta: már két oltás is védelmet nyújt, de a szakemberek erősen javasolják a harmadikat. „A harmadik oltásról mai tudásunk szerint azt tudjuk mondani, hogy jobb ha van, mint ha nincs. Aki felveszi, mindenképpen védettebb lesz, mint aki nem” - fogalmazott. Hozzátette: eddig 525 ezren kapták meg a harmadik oltást és az év végéig 17 millió vakcina áll majd rendelkezésre.

Objektum doboz

Megjegyezte: a magyarok túlnyomó többsége be van oltva, biztonságban van. Arra kérte a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást. Kiemelte: az ország felkészült a negyedik hullámra, és a kormány javasolja a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzet meghosszabbítását év végéig.

 Kijelentette: az oltás működik, Magyarország működik. A magyar gazdaság repülőrajtot vett, a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés. A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell.

Objektum doboz

Orbán Viktor szerint a kormány képes lesz a gazdasági növekedés mértékét idén legalább 5,5 százalékos szintre emelni, de a szám ennél akár magasabb is lehet az év végére.

A júliusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót - emelte ki, rámutatva: még soha nem dolgoztak ennyien a rendszerváltás óta Magyarországon. 11 év alatt csaknem egymillió új munkahely jött létre, „egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól” - fogalmazott.

Kitért arra: a nemzeti konzultáció - amelyben 1 millió 423 ezer válasz érkezett - a kormányt döntésekre kötelezi, az elsőt már meg is hozták, meghosszabbították a rászorulóknak a hitelmoratóriumot.

2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is.

Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal 2022 februárjában.

Hozzátette: a nyugdíjasok ebben az évben újabb inflációs kiegészítést kapnak és a magas gazdasági növekedés eredményeiből ők is részesülni fognak. A nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 50 ezer forintot; 2022 februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat tudnak kifizetni minden nyugdíjasnak - közölte.

2022 elején hathavi fegyverpénzt fizetnek a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. 2022. január 1-jétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok személyi jövedelemadómentességét; tárgyalások folynak a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és jó esély van a megállapodásra - sorolta, jelezve: a kormány a nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet szeretne adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a nyugdíjaknak is.

Objektum doboz

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország az Egyesült Államok felkérésére részt vett az afganisztáni misszióban, vele együtt is vonult ki. Úgy tűnik, az Egyesült Államok rosszul ítélte meg az afgán helyzetet - értékelt.

 Orbán Viktor dicsérte a magyar katonák helytállását és úgy látja, a veszély nem múlt el, az afgán válság ugyanis újabb migránshullámot indíthat el. Kijelentette: Magyarország politikája változatlan, a határokat meg kell erősíteni.

Objektum doboz

Elmondta: ismét megtelt a balkáni útvonal, Soros György szervezetei segítik a migránsokat, tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a határsértők és az embercsempészek száma.

Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén
Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Közölte: Brüsszelből rendszeresen hátba lövik Magyarországot de a kormány nem enged, minden politikai nyomás ellenére megvédi a határokat. Hangsúlyozta: a migrációról szóló vita szétfeszíti az unió egységét és az egység megőrzése érdekében azt javasolják, hogy minden hatáskört adjanak vissza a tagállamoknak.

Nem engedünk teret a gyermekekre irányuló semmilyen szexuális propagandának - jelentette ki a miniszterelnök a gyermekvédelmi törvény ellen indult kötelezettségszegési eljárással összefüggésben. Azt mondta, Brüsszel támadja azokat a törvényeket, amelyek nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, iskolákban és a reklámokban, hivatalosan is felszólította Magyarországot a köznevelési, a reklám- és a médiatörvény módosítására.

Objektum doboz

„Követeléseik abszurdak és ellenkeznek azzal a magyar közfelfogással, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülők határozhatják meg” - fogalmazott. Emlékeztetett: ebben a kérdésben a végső szót népszavazáson mondják ki a magyar emberek.

Hozzátette: Magyarországon a migrációról és a gyermekvédelemről is az emberek döntenek.

Brüsszelben, a migráció- és az LMBTQ-párti országokban ezt sohasem tették meg, ott nem a nép, hanem az elit döntötte el a kérdéseket - hangoztatta.

A helyreállítási alapról azt mondta: 8 ország nem egyezett meg Brüsszellel, ami sérti a tisztességes verseny alapelvét. Magyarország követeli, hogy az Európai Bizottság hagyjon fel a tagállamok megkülönböztetésével, de mivel Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba, a kormány elindítja a programokat - mondta.

Végül kiemelte: a nemzeti érdek képviselete a legfontosabb, ha nem ennek megfelelően tesz a kormány, az ország visszacsúszik oda, ahol 2010 előtt  volt.

Kövér: Édes Istenem, ne hagyj el!

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy reagált a kormányfői felszólalásra, hogy egy 91 éves idős emberrel démonként kűzd a kabinet. Gyurcsány szerint nincs szabad választás Magyarországon. Édes Istenem, ne hagyj el - reagált Kövér László Gyurcsány felszólalására.

Folytatódik a baloldali fenyegetőzés

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője megismételte a korábbi baloldali fenyegetést, miszerint a kormánypárti képviselőket börtönbe zárják.

Folytatódó baloldali halálkampány

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke folytatta a baloldali halálkampányt a kormányfőre reagálva.

Az LMP is beállt a Gyurcsány kórusba

Keresztes László Loránt az LMP frakcióvezetője sem lógott ki a Gyurcsány-kórusból. Pontosan ugyanazokat a tényalapot nélkülöző vádakat sorolta fel, amit már ezerszer cáfoltak a kormánypárti oldalon. Ezek közül kiemelkedett az elvándorlásra vonatkozó megjegyzések, mivel 2016 óta többen térnek vissza Magyarországra, mint ahányan elmennek.

Kövér: Azt a betyárját!

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a szokásos mocskolódó, alpári stílusban próbált reagálni a kormányfő szavaira. Mindent elkövetett, hogy megfeleljen főnöke, Gyurcsány igényeinek. Azt a betyárját! - reagált Kövér László az elhangzottakra.

KDNP: A kormány világos nemzetstratégia mentén dolgozik

Simicskó István (KDNP) frakcióvezető a baloldali kormányzás időszakából felelevenítette a határon túli magyarok kettős állampolgárságának elutasítását, a 13. havi nyugdíj elvételét, az ország gazdasági csőd szélére juttatását, valamint azt, hogy 2006. október 23-án az emberek közé lövettek, melyeket „nemzetellenes cselekedetnek” minősített.

A kormány ezzel szemben 2010 óta világos nemzetstratégia mentén dolgozik, azért küzd, hogy a magyar emberek biztonságban élhessenek, boldogulhassanak - foglalta össze.

A kormány a koronavírus-járvánnyal szemben is időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, sikeresen végezte munkáját a harmadik hullám alatt, és felkészült a negyedik hullámra is - vélekedett. Biztatónak nevezte az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, a 4,2 millió foglalkoztatottat, majd hangsúlyozta, hogy az adatok mögött felelős kormányzati döntések vannak.

Simicskó István az elkövetkező időszak óriási kihívásának nevezte a migrációt és azt mondta: a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy védelmezze a határt.

A frakcióvezető szerint legalább ennyire fontos a gyermekek védelme, a gyermeket nevelő családok támogatása, a nyugdíjprémium, a 13. havi nyugdíj visszaállítása, emellett a fegyveres és rendvédelmi szervek hathavi fegyverpénzének kifizetését is példaértékűnek tartja.

Orbán Viktor: Jakab Péter a világ egyetlen bohóca, akinek testőre is van

 Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét idézve kifogásolta, hogy a korábbi miniszterelnök kioktatja a kormányt erkölcsi kérdésekben.

„Kész kabaré, Jakab Péter jó helyen van” - fogalmazott a kormányfő.

A kormányfő szerint az ellenzéki felszólalások után az egész helyzet rendkívül szürreális, úgy tűnik, nem számítanak a tények, a múlt, mindenki azt mond, amit akar és mindenki másról beszél. Láthatóan a valóság nem érdekli „a velünk szemben ülőket” - vélte.

Objektum doboz

Megjegyezte: egyedül Jakab Péternek van felmentése ez alól, mert róla mindenki tudja, hogy „bohóckodni” jár a parlamentbe, így nem kell komolyan venni, amit mond, ráadásul ő a világ egyetlen bohóca, akinek testőre is van.

A Jobbiknak szokása, hogy akiket börtönnel fenyeget, azokkal összeáll - mondta.

Orbán Viktor közölte: az egész EU az ellenzék mögött áll, ezért legalább az unió által közzétett adatokat el kellene hinnie. Legalább a „gazdáiknak” higgyenek - kérte az ellenzéktől. Kitért arra: 2010-ben eladósodott önkormányzatokat vettek át az előző kormánytól, átvállalták az adósságukat és a jelenlegi kormány rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy az ország elmaradott térségeit felemelje.

Úgy vélte, az EU hitelt ad a válság leküzdésére, de ha nem adja oda időben a pénzt, amely az országnak jár, másfajta hitelekkel pótolják.

A miniszterelnök kiemelte: a világban zajló hatalmi átrendeződés nem a magyarok problémája, nem az az érdekünk, hogy ebbe belesodródjunk, hanem az, hogy mindenkivel jóban legyünk. A magyar külpolitika lényege, hogy minden fontos világpolitikai szereplővel jó viszonyban kell lennünk - jelentette ki.

Objektum doboz

Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt

Orbán Viktor Jakab Péternek azt mondta, nyilvánvalóan az Egyesült Államok elnöke összekeverte Magyarországot Ukrajnával. A kormányfő arról is beszélt, ha a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek. Magyarországon 2010 óta jelentősen nőtt az állami vagyon, míg a Jobbik szövetségesének a kormányzása alatt csökkent.

„Elvettek egyhavi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést, és csődbe ment Magyarország”

Orbán Viktor Tóth Bertalannak (MSZP) azt válaszolta, 2022 január 1-jétől a minimálbér magasabb lesz, mint az Önök idején az átlagbér. Elvettek egyhavi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést, és csődbe ment Magyarország.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az Önök javaslatát azért nem szavazzuk meg, mert egyszer az Önök adórendszere már tönkretette Magyarországot. Ha valaki 10-szer többet keres, az 10-szer több adót fizet - hívta fel a figyelmet a kormányfő. A gyermeknevelés esetén térünk el ettől - tette hozzá. Ez a rendszer működik, és segíti a családokat.

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, hogy az Ön beszéde egy kommunista beszéd, azzal vádolták meg az ellenfeleiket, amit elkövetni akarnak. Orbán közölte, hogy a magyar adósság az Unióban a kezelhető sávú adósságú országok közé tartozik. A devizában fennálló adósság 20 százalék körül van - tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy ha a költekezést abbahagyják, akkor nem lesznek béremelések, nem fog fejlődni az ország. A megszorítások útjára nem lépünk vissza - tette hozzá.

Orbán Viktor Csárdi Antalnak (LMP) azt válaszolta, hogy az elmúlt években számos alapvető élelmiszer esetében volt áfacsökkentés. Az élősertés-, a szarvasmarha-, a juh-, a kecske-, a baromfihúst, a tojást, a halat és a tejet sorolták alacsonyabb áfakulcsba - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem véletlenszerűen választották ki az előbbi termékeket. A következő időszakban nem lesznek áfacsökkentések, hanem a munkát terhelő adókat akarják lejjebb vinni - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt mondta, hogy halottakkal és a rokonok érzelmeivel játszani ízléstelen és visszataszító dolog, ezt meghagyom Önnnek. Azzal, hogy az MTI nem tudósít az előválasztásról, az az ellenzéknek kedvez.

A nemzetbiztonsági bizottság üléseinek megfelelő szabályai vannak - tette hozzá. Orbán arról is beszélt, hogy a mostani rendszer a munka felé tereli az embereket, és nem támogatja az álláskeresési járadék 9 hónapra emelését. Orbán arról is szólt, hogy ne becsülje le a közmunkát. Amikor a baloldal volt kormányon, akkor 23 800 forintot kaptak.

Orbán Viktor Szilágyi Györgynek (Jobbik) azt válaszolta, van egy vagyonnyilatkozatom. Minden egyes mondata a vagyonnyilatkozatomban leellenőrizhető. Nem megyek el üzletembernek, az a baloldalon szokás, hogy a miniszterelnökök milliárdosok - tette hozzá. A gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba - mondta a kormányfő Hatvanpusztáról. Orbán arról is beszélt, Ön volt az a képviselő, aki hibbant Nérónak nevezte Gyurcsányt, most meg ott gazsulálEgy ilyen embertől a provokáció sem ér el idáig.

Fidesz: Hová tűntek Cseh Katalin „milliárdjai”?

Budai Gyula (Fidesz) arról beszélt, hogy a Cseh Katalin momentumos EP-képviselő által vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető gazdasági társaságok, egymással együttműködve összesen 4,8 milliárd forint uniós támogatással gazdagodtak. A budapesti székhelyű kft. tíz nappal a pályázati határidő lejárta előtt Vácott jelentett be fióktelepet, mert csak így nyerhette el a regionális támogatási beruházást - emelte ki.

Szécsényben is közel másfél milliárd forintot „kaszáltak a Cseh Katalin köré szerveződött” nyomdaipari cégek - mondta. A képviselő szerint okkal merült fel a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja a politikussal szemben.

A Cseh Katalinhoz tartozó céghálózatba tartozó cégek mennyi pénzt kaphattak és hová tűntek Cseh Katalin „milliárdjai”? - kérdezte. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a NAV vizsgálja, hová lett a pénz, de erről nem adhat információt. Hozzátette, információik szerint az OLAF is vizsgálja, hogy történt-e visszaélés az adott pályázatokon.


KDNP: A gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők dolga!

Hollik István (KDNP) azt mondta, Brüsszel el akarja venni a szülőktől azt a jogot, hogy ők dönthessenek a gyermekek szexuális neveléséről. Úgy tűnik, Brüsszel elfelejtette elolvasni az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkét, ami kimondja, hogy a gyermekek nevelése kizárólag a szülők joga és feladata - szögezte le.

A Fidesz-KDNP úgy gondolja, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők dolga - nyomatékosította álláspontját. Brüsszel és az LMBTQ-aktivisták betehetik-e a lábukat a gyermekszobákba? - kérdezte végül.

Völner Pál, az igazságügyi tárca azt felelte, hogy nemzetközi, brüsszeli és balliberális szervezetek ismét intenzív támadást indítottak Magyarország ellen.

Brüsszel „lopakodó hatáskörelvonással” akar beleszólni a magyar szabályozásba - fogalmazott. Hozzátette, a családjog, ami alá a gyermekvédelem is tartozik, az kizárólag nemzeti hatáskör és ebből nem lehet engedni.

A magyar kormány álláspontja, hogy kizárólag a szülő dönthessen gyermeke neveléséről - jelentette ki. A korábban elfogadott törvény nem vonatkozik a nagykorúakra és a szexuális kisebbségek jogait sem korlátozza - foglalta össze véleményét.

Kapcsolódó írásaink