Belföld

Karácsony-show Budapesten

A főpolgármester szerénytelenség nélkül állítja, hogy a Corvinus akkor lett az ország legszínvonalasabb politikatudományi képzőhelye, amikor ő ott dolgozott

Amióta elkezdődött a Gyurcsány-show, az egymás ajánlgatásától komikussá váló baloldali előválasztás, Karácsony Gergely a korábban megszokottnál is kevesebbet törődik Budapest ügyeivel, tegnap három interjú jelent meg vele, aztán utcafórumot tartott.

Karácsony-show Budapesten
A miniszterelnök-jelöltre tegnap pár tucat ember volt csak kíváncsi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az állítólagos jobboldali médiatúlsúly ellenére csupán tegnap három interjút is tudott adni Karácsony Gergely, és ha valaki nem értesült a főpolgármester magvas gondolatairól, azt délután még egy utcafórumra is várta, amelyet a közvetítés alapján szerény érdeklődés kísért. A kampányrendezvényre a Fidesz úgy reagált: „Feleségét és Karácsony Gergelyt a színpadra állítva ugyanaz a Gyurcsány akarja visszaszerezni a hatalmat, aki egyszer már becsapta és tönkretette az országot.”

Az természetesen egyetlen interjúban sem vetődött fel, hogy Gyurcsány tanácsadójaként mit is gondolt tizenöt évvel ezelőtt az őszödi beszédről, nem érzi-e kellemetlennek, hogy némi kitérőt követően – amikor az LMP-t osztotta meg egy új párt, a Párbeszéd létrehozásával – azóta ismét összefogott Gyurcsány Ferenccel. Karácsony tegnap leszögezte, „világosan látszik, hogy nem vagyok Gyurcsány Ferenc embere”. Azt nem részletezte, mindez miből látszik, hiszen korábban cége, a Social Report Bt. mintegy huszonötmillió forintnyi megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Kocsis Máté Facebook-posztjában írta: Gyurcsány a hazugságról is hazudik. Egy gazember vergődése.

Karácsony megszólalni sem tudott, amikor Gyurcsány hazugságbeszédéről kérdezték a fórumán. Sőt, azt sem tudta megmondani, mi a véleménye az őszödi beszédről. Aztán sokkal később, hosszú gondolkodás után közhelyeket kezdett sorolni egy újabb kérdésre - írja az Origo egy videós beszámoló mellé.

Objektum doboz

A főpolgármester súlytalanságát mutatja, hogy a kormány a Gyurcsány-kedvencként elhíresült Draskovics Tibor vezette BKK-val állapodott meg a főváros egyik legjelentősebb fejlesztéséről. „Péntek reggel aláírtuk a szerződést: átvettük a BKK-tól a kettes metró és a gödöllői HÉV fejlesztésének előkészítését” – jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója Facebook-oldalán.

Szomorú valóság néhány méterre Karácsony Gergely fórumától…
Szomorú valóság néhány méterre Karácsony Gergely fórumától…
Fotó: MH/Katona László

Ezzel a korábban félbehagyott előkészítési folyamatot átvette a BFK a Fővárosi Önkormányzattól és a Budapesti Közlekedési Központtól, így állami beruházásként valósul meg a 2-es metró és a gödöllői, csömöri HÉV-ek összekötése, valamint a HÉV-vonalak felújítása, amelynek előkészítéséhez a kormány 4,6 mil­liárd forint európai uniós támogatást biztosít. A fejlesztés így nem juthat a Lánchíd és a Blaha Lujza tér sorsára, amelyek felújítása Karácsony késlekedése miatt csak jelentős késéssel kezdődhetett meg.

Karácsony Gergely balliberális főpolgármester utcafórumot tart 2021. szeptember 17-én
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester utcafórumot tart 2021. szeptember 17-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A főpolgármester önbizalmát azonban ezek a történések sem rengetik meg. Sőt miután az elmúlt napokban következmények nélkül háríthatott minden felelősséget a jogszerűtlen – tudományos fokozat és nyelvtudás hiányában történt – alkalmazása miatt a Corvinus Egyetemre, tegnap már büszkén jelentette ki az egyik interjúban: „Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a Corvinus akkor lett az ország legszínvonalasabb politikatudományi képzőhelye, amikor ott dolgoztam.”

Kapcsolódó írásaink