Belföld

Politizálás helyett már a kezdetekkor is a pénzen vitatkoztak a momentumosok

A Momentumnak 2017-ben meg kellett akadályoznia a 2024-es budapesti olimpiát (miközben azért volt, aki pályázott is támogatásra az olimpiára hivatkozva), szerveztek egy Nyitás Fesztivált, ami eddig egyedül arról vált emlékezetessé, hogy Ungár Péter, az LMP politikusa kicsit felöntött a garatra és miután többek sátrába befeküdt, kitessékelték a fesztiválról. A Mandiner által megszellőztetett jegyzőkönyv-részletek alapján a Momentum tagjai inkább úgy emlékeznek rá: a rendezvény, ahol eladósodott a párt - írja a bennfentes.net.

Politizálás helyett már a kezdetekkor is a pénzen vitatkoztak a momentumosok
Cseh Katalin, Soproni Tamás és Fekete-Győr András
Fotó: Facebook

A Momentum akkori kommunikációs csapata (Papp Gergő, Tölcsér Borbála, aki most a Momentum I. kerületi önkormányzati képviselője), írt egy belső levelet, amelyben a kampányvezető, Zaránd Péter leváltását sürgették.

Ez a levél azonban kiszivárgott a választmányi listára, és botrány lett belőle a párton belül - írja a portál.

Ezt akarták tisztázni 2017. december 19-én tartott elnökségi ülésen, ahol a kampányvezető Zaránd beszámolójával kezdték és a Nyitás Fesztivállal. A 4,5 milliárd forintos nyomdabotrányáról és luxusesküvőjéről elhíresült Cseh Katalin akkor úgy fogalmazott:

„A szervezet problémáinak jelenleg a relatíve nagy részét a Nyitás Fesztivál okozza. A Nyitás Fesztivál az egy olyan dolog, mintha egy 0 százalékos önrésszel vennék egy 300 milliós házat, majd egyszer lesz egy jó állásom, mert én úgy is olyan tehetséges vagyok, hogy engem biztosan felvesznek majd a bankhoz.”

Mire Zaránd hozzátette: a pártnak nemhogy nem volt pénze, de 15 millió forintos mínuszban voltak.

Vagyis a felelős gazdálkodás jegyében adósságra adósságot halmoztak, miközben a nyilvánosságban az üvegzsebek politikáját hirdették. Zarándot az is zavarta, hogy ezek után nem lesz olyan épeszű támogató, aki a Momentumot pénzelné, hiszen a mecénások azt érezhetik, hogy kecskére bízzák a káposztát. A portál szerint így fogalmazott:

„Elbuliztátok, srácok. Mi a f*szért adnánk pénzt? És semmilyen felelősségre vonás, nyilván. Ha legalább azt tudnánk mondani, hogy megtaláltuk a felelősöket, és b*ssza meg, léptünk.” 

Végül a 23 millió forintos veszteséggel zárt, közönség által alig látogatott Nyitás Fesztivál felelőse a kommunikációs csapatból Papp Gergő lett, de egy ejnye-bejnyén kívül más szankció nem érte - emlékeztet a Bennfentes.

Kapcsolódó írásaink