Belföld

Karácsony adót emelne

A budapestiek ellen ámokfutást folytató főpolgármester utakat ábrázoló játékszőnyeget és kisautókat kapott a Fidelitastól, hogy azon gyakorolja a közlekedés szervezését

Karácsony Gergely már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy visszahozná a többkulcsos személyi jövedelemadót, függetlenül attól, hogy szakemberek elemzései szerint ez már a középosztálynak is jelentős adóemeléssel járna.

Karácsony adót emelne
Fotó: MH/Purger Tamás

Emellett a vállalkozásokat terhelő társasági adót is megemelné, és bevezetne több új adónemet is, például a zöldadót és a vagyonadót. Karácsony vasárnap arról beszélt, nincs rendjén, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó.

Korábban számtalanszor hangsúlyozta, hogy a kormány által a kisvállalkozásoknak adott iparűzésiadó-csökkentés lehetetlen helyzetbe hozza Budapestet. Ezzel szemben tény, hogy idén a kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően a nagyvállalatok által fizetett iparűzési adó bőven ellensúlyozza a bevételkiesést, a főváros rekordnagyságú iparűzési bevételhez jut.

Karácsony azonban – korábbi főnöke, Gyurcsány Ferenc példáját követve – nem bontja ki az igazság minden részletét. Legutóbb például arról beszélt a Párbeszéd–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy egy baloldali választási győzelmet követően Magyarország hatezermilliárd forinthoz juthat az uniós helyreállítási alapokból. Tehát az Európai Unió hitelfelvételéből is kivenné az országra jutó összeget, amely az ország eladósodottságát növelné.

Karácsony ugyanazt tenné, mint Gyurcsány Ferenc, aki a 2008-as válság idején az IMF-től és az Európai Uniótól felvett hitelekkel kiszolgáltatottá tette az országot, és ezért végül megbukott miniszterelnökként. Mint tudjuk, a helyreállítási alapok igénybevételét Brüsszel politikai célokkal kapcsolja össze, a jogállamisági vitákra hivatkozva egyelőre nem fogadja el a magyar és a lengyel helyreállítási tervet.

Főpolgármesterként Karácsony Gergely gyakorlatilag megbukott, botrányos városvezetése a budapestiek elleni ámokfutás – véli a Fidelitas, amely tegnap egy utakat ábrázoló gyermek játékszőnyeget és kisautókat küldött a politikusnak, hogy először azon gyakorolja a közlekedésszervezést.

Megállapították, hogy a főváros elesett: állandósultak a dugók az átgondolatlan és koordinálatlan felújítások miatt, ráadásul Karácsonyék megszüntették a jól működő villamosbarát lámpaprogramot, ezért a menetidő csaknem ötszörösére nőtt.

Kapcsolódó írásaink

Jogsértően alkalmazták Karácsonyt

ĀLelepleződött a főpolgármester: az Oktatási Hivatal vizsgálata igazolta, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem dolgozhatott volna tanársegédként és adjunktusként az egyetemen