Belföld

Nem véletlenül hallgatnak Karácsonyék a migrációról

A baloldal miniszterelnökjelölt-jelöltje Zugló vezetőjeként már megpróbálta kitárni a kerület kapuit a bevándorlók előtt, megnyitva előttük a szociális bérlakások pályázatát

Az afganisztáni tálib hatalomvétel kapcsán minden szakértő arra figyelmeztet, hogy ismét ugrás­szerűen nőhet Európában az illegális bevándorlók száma, ellenőrizhetetlen menedékkérők tömege indul el az Euró­pai Unió felé.

Nem véletlenül hallgatnak Karácsonyék a migrációról
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldal azonban mélyen hallgat a kérdésben, mert – amint azt Karácsony Gergely főpolgármester a német Die Zeitnak adott interjúban elismerte: „Megmondom őszintén, ezzel nem nyerhetjük meg a választást. A menedékkérők jogai erkölcsi kötelesség, és programunk részét képezi, de ezt nem helyezzük el semmilyen választási plakáton.”

A baloldali miniszterelnök-jelölt ezzel pontosan azt ismerte el, hogy Gyurcsány Ferenc legjobb magyar tanítványa, aki korábbi főnökéhez hasonlóan nem fejti ki az igazság minden részletét, és ugyan nem tűzik a zászlajukra, de kormányra kerülve támogatnák a bevándorlást.

Az itthon már titkolt elképzeléséről korábbi kijelentése alapján kaphatunk valós képet, amikor egy tévéműsorban úgy fogalmazott: „Az van, hogy megépült ez a nyamvadt kerítés. Én nem építettem volna meg.” Szavait pedig tettek is követték, amikor lehetősége adódott rá: zuglói polgármestersége idején a kerületiek tiltakozása ellenére a Magyar Iszlám Közösség az ő támogatásával nyitott mecsetet a Paskál utcában.

Később az önkormányzat egyik háttérintézménye, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ a Menedék Egyesülettel karöltve migránsokról szóló érzékenyítő műhelysorozatot szervezett, ahol a kerületiek felvilágosítást kaptak a migráció hasznosságáról. Ezzel készítették elő a következő tervüket, amely 2016-ban indult. A bevándorlók számára szerették volna lehetővé tenni a szociális bérlakások megpályázását, miközben több száz zuglói várt a lehetőségre.

A Karácsony zuglói helyettese, illetve párttársa, Szabó Rebeka által jegyzett pályázati előterjesztés szerint részt vehetett volna minden cselekvőképes, nagykorú, az európai gazdasági térségben élő állampolgár, bevándorlási vagy lete­lepedési engedéllyel rendelkező személy. Mindezt a brüsszeli elképzeléseknek megfelelően tennék, mélyen hallgatva a no-go zónákról és a terrortámadások veszélyeiről.

Kapcsolódó írásaink