Belföld

Lezárult a vizsgálat: Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinuson

Karácsony Gergelyt jogszerűtlenül alkalmazta tanársegédként és adjunktusként a Budapesti Corvinus Egyetem – a Magyar Nemzet információi szerint erre az eredményre jutott az Oktatási Hivatal vizsgálata. Az eljárásban harminckét oktató foglalkoztatását vették górcső alá a revizorok, ám csupán Karácsony esetében találtak szabálytalanságokat, hiányzott a nyelvvizsga és a doktorjelölti jogviszony. Ahhoz, hogy mégis alkalmazzák, vélhetően szükség volt a baloldali döntéshozókkal kiváló kapcsolatot ápoló akkori egyetemi rektor, Mészáros Tamás nagylelkűségére is.

Lezárult a vizsgálat: Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinuson
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Lezárult az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata, amely 2004. január elsejétől ellenőrizte a budapesti Corvinus egyetemen harminckét oktatójának jogviszonyát, akik közül csak Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket.

Az OH megállapította, hogy Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Objektum doboz

A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hivatalossá vált tehát, hogy a főpolgármester jogszerűtlenül oktatott az akkoriban a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette Corvinus Egyetemen tanársegédi, illetve adjunktusi pozícióban.

Mészáros baloldali elkötelezettségét jól illusztrálja, hogy hosszú éveken át – 2002–2006-ig – olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke. Ebben a tisztségében szoros kapcsolatban állt a baloldali kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival.

Karácsony azokban az években már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. A Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával már 2004. január elsejétől szerződésben állt Karácsony cége, a Social Report Bt., amely politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazást kapott.

A Bennfentes portál megszerezte az Oktatási Hivatal hatósági ellenőrzésének eredményét, a teljes dokumentációt Karácsony Gergely nyelvvizsgabotrányával kapcsolatban. Az iratokból is egyértelműen kiderül, hogy Karácsony tanársegédi kinevezése nem volt szabályos.

Kapcsolódó írásaink