Belföld

Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott a szír ortodox érsek

A Magyar Érdemrend középkeresztjét vette át pénteken Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érsek Azbej Tristantól, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárától pénteken Budapesten.

Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott a szír ortodox érsek
Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf szír ortodox érsek (b) átveszi a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Azbej Tristantól, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárától a Miniszterelnökség Naphegy téri épületében
Fotó: MTI/Soós Lajos

A kitüntetés átadáskor elhangzott, hogy az Áder János köztársasági elnök megbízásából adományozott kitüntetést az érsek a Magyarország jó hírnevének nemzetközi színtéren történő erősítésében vállalt szerepe, a szíriai és iraki keresztény közösségek szülőföldön maradását, illetve visszatérést segítő tevékenysége, és az iraki vallási felekezetek közötti megbékést hirdető szolgálata elismeréseként kapta.

Azbej Tristan a laudációjában azt mondta: az érsek egy virágzó iraki keresztény közösség jó pásztora volt Moszulban, amely egy több mint százezres keresztény közösségnek adott otthont. Ezt, a kétezer éve itt élő közösséget 2014-ben megtámadta „az emberi gonosz vegytiszta megtestesülése, az iszlám állam”, így a keresztény hívőknek futniuk kellett az életükért. Az érsek az utolsó pillanatig kitartott a közössége mellett, és erővel kellett elrángatni templomából, amikor már az iszlám állam harcosai néhány tíz méterre jártak a templomtól - idézte fel az érsek élettörténetét.

Hozzátette: az érsek ezután bejárta a világot, és ahol lehetett szót emelt az üldözött iraki keresztényekért, „a nagyvilág azonban közömbösséget mutatott”. Elmondta: az érsek akkor került Magyarország humanitárius segítségnyújtási programjának, a Hungary Helps Program látókörébe, amikor Magyarországra látogatva Orbán Viktor miniszterelnöknek is beszámolt népe szenvedéséről.

Magyarország alaptörvényben rögzített feladata a kereszténység, mint kultúra és civilizáció védelme, megerősítése, és a magyar emberek védelméért a migráció megelőzése is - hangsúlyozta. Hozzáfűzve: a Hungary Helps Program ezért úgy segít a „szükséget szenvedő közösségeknek”, hogy azok helyben maradását támogatja. Hozzátette: Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf többi között iskolákat épít népének, Magyarország pedig örömmel támogatja ebben.

Az érsek elfogadta Magyarország segítségét, és azóta is dicséri az országot. Pedig Magyarországon a külföldről érkező jó szó ritkán látott vendég - fogalmazott Azbej Tristan. Hangsúlyozta: amíg az érsek és az ő vallási vezető társai Magyarország mellett állnak, „nem ingat meg minket, hogy a kanapéról kríziseket megoldók nincsenek megelégedve velünk.” Kiemelte: az érsek azzal, hogy szót emelt az üldözött keresztényekért, és közösségének Irakon belüli megerősítését szolgálta, „nemcsak civilizációs célkitűzésünket segítette elő, hanem a magyar nemzeti érdeket is szolgálta”.

Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf köszönőbeszédében kiemelte: a keresztények Irak őslakosai, de elnyomták őket, és menekültekké váltak a saját országukban.

Amikor a közösség úgy érezte, hogy minden ellenük van, Isten nem hagyta őket egyedül, és angyalokat küldött a megsegítésükre - mondta. Hangsúlyozta: nem felejti el, hogy a magyar kormány és a magyar emberek mellettük álltak, és támogatták őket a nehéz helyzetben.

Kapcsolódó írásaink