Belföld

Az emberek feledékenységére építi kampányát Gyurcsány

Cseh Katalin üzleti köre Szécsény nevével visszaélve zsebelt be másfél milliárd forint állami támogatást

Szécsény nevét felhasználva másfél milliárd forint támogatást csalt ki az államtól a Cseh Katalin cégével azonos telephelyeken működő üzleti kör – hangzott el már 2019-ben a város képviselő-testületének ülésén.

Az emberek feledékenységére építi kampányát Gyurcsány
A családokat különösen érzékenyen érinthetné egy kormányváltás
Fotó: MH/Purger Tamás

Bevezetnék a brüsszeli klímaadót, és újra megemelnék a rezsit – reagált a Fidesz Dobrev Klára, a DK miniszterelnökjelölt-jelöltje nyilatkozatára. „A brüsszeli klímaadó a magyar családokkal fizettetné meg a környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit a magasabb rezsiköltségeken keresztül. Hozzátették: a Gyurcsány-korszakban háromszorosára emelték a gáz, duplájára az áram árát, közben Gyurcsány Ferenc saját cégének olcsóbban adta az áramot. Ezért is mondjuk, hogy Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” – írták a közleményben.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló, Elk*rtuk című film plakátja kapcsán – válaszolva a bukott miniszterelnök zavarodott viccelődésére – közösségi oldalán azt írta: nehéz lehet Gyurcsánynak, amikor kezd összeomlani az emberek feledékenységére épített kampánya. Felidézte, hogy a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót már több százezren írták alá. A film azért készült, hogy emlékeztessen mindenkit a rendszerváltozást követő időszak legsötétebb éveire. A bűnökre, amiket piros tornacipős idétlenkedéssel próbál meg nem történtté tenni.

„Nem akarjuk vissza a Gyurcsány-korszakot, azt az időszakot, amikor Magyarország lejtőre került” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Batthyány-örökmécsesnél tartott utcafórumán. A kormánypártok által indított petíció belvárosi aláírásgyűjtő helyszínén azt mondta: a Gyurcsány-korszak következménye volt az, hogy eladósodott az ország, kiürült az államkassza, a munkanélküliség az egekbe nőtt, az embereket a devizahitelek csapdájába vezették, a nyugdíjasoktól és a közalkalmazottaktól elvették a tizenharmadik havi juttatásokat, és csak az IMF és az Európai Unió segítsége tudta megmenteni az országot a súlyosabb következményektől.

A bukott kormányfő az előválasztási színjátékot arra próbálja használni, hogy pártját tovább építse, ő maga pedig arra készül, hogy az összellenzéki lista első öt helyén szerepeljen a neve, nem titkolva, hogy ő lesz a DK parlamenti frakcióvezetője. László Róbert, a Political Capital választási szakértője csütörtökön a Szeged TV-ben elismerte, hogy Gyurcsány szándékai megosztják a hatpárti ellenzéki szövetséget.

Elszántan kampányol Gyurcsány legfőbb szövetségese, Jakab Péter, a Jobbik elnöke is, aki a hajdúhadházi fojtogatós botrány kapcsán posztolt, azt írta: „A rendbontókkal szemben így kell fellépni.” Az utcafórumon egy férfit agresszív módon földre vittek, profi módon fojtófogást alkalmazva. A botrányos esetről mobiltelefonnal felvételt készítettek az arra járók. Az ügyből rendőrségi feljelentés lett, jegyzőkönyv rögzíti, hogy Jakab Péter testőre és sofőrje lehet az elkövető. Az ügy körülményeit még vizsgálja a rendőrség.

Újabb, a Momentum számára egyre kínosabb részletek jelentek meg a párt európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin botrányával kapcsolatosan. Mint ismert Cseh nyomdaipari cége és a vállalkozásához – azonos telephelyekkel – kötődő üzleti kör csaknem ötmilliárd forint uniós forráshoz jutott gyanús körülmények között, az ügyben költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV Bűnügyi Igazgatósága mellett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik.

A Magyar Nemzet egy olyan videófelvételt tett közzé, amely a Nógrád megyei Szécsényben, a helyi önkormányzat testületi ülésén készült, ahol egy képviselő arról számolt be, hogy az érintett üzleti kör három cége az európai uniós források mellett másfél milliárd forint állami támogatást kapott egy olyan fejlesztésre, amelyet 2017. október 2. és 2021. október 1. között kellett volna megvalósítani a szécsényi telephelyen. Az ingatlan később az önkormányzat tulajdonába került, és mint arról a polgármester az ülésen beszélt, az ingatlan kulcsa az önkormányzatnál volt, azt senki nem vette fel, és abban az épületben semmilyen beruházás nem történt.

Kapcsolódó írásaink