Belföld

Orbán Viktor: Mi Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve

A magyar nemzeti küldetésről és a Nyugat eljelentéktelenedésének okairól is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium évnyitóján. A miniszterelnök szerint a magyar szellemi elit állapota nemzetstratégiai kérdés.

Orbán Viktor: Mi Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve
Orbán Viktor az évadnyitón
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Évnyitó ünnepséget tartott csütörtök délután a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesten. Megnyitó beszédében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára és az MCC kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, az egyén tehetségének és a közösség sikerének kéz a kézben kell járnia. A diákokhoz szólva úgy fogalmazott, kevés olyan generáció volt, amely előtt olyan jó kilátások álltak, mint a mostani előtt.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Niall Ferguson világhírű skót-amerikai történész arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és más angolszász országok egyetemein egyre nagyobb veszélyben van az akadémiai szabadság, a konzervatívok úgy érzik, ellenséges környezetben dolgoznak. Mint az általa felsorolt számos közvélemény-kutatási adatból kiderült, okkal érzik így, hiszen egy amerikai felmérésben a magukat liberálisnak valló diákok nyolcvanöt százaléka mondta azt, hogy kész jelenteni az oktatóját, ha annak nézeteit „offenzívnek” tartja. A történész szerint a lényeg az, hogy az emberek „merjenek gondolkodni”.

Niall Ferguson brit történész, a Harvard egykori professzora
Niall Ferguson brit történész, a Harvard egykori professzora
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Nyugat azért járt négyszáz éven keresztül a világ előtt, mert volt küldetéstudata és a saját kivételességébe vetett hite, ami önbizalmat adott neki - fejtette ki beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta, ennek a nyugati küldetésnek a szellemi, spirituális alapja a kereszténység volt. A 21. század elejére azonban mindez megváltozott.

Ferguson beszédére is visszautalva rámutatott, hogy az Egyesült Államokban előbb a liberálisok, majd a neomarxisták vették át az intézmények irányítását, kiiktatva a konzervatívokat. Európát pedig eközben a tömeges bevándorlás, a „muszlim dagály” sújtja, új helyzetet teremtve Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Ausztriában is. A Nyugat az óceán egyik oldalán sem tud adekvát politikai válaszokat adni ezekre a problémákra, mondta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a nyílt társadalom Karl Popperhez köthető elmélete alapján a második világháború utáni nyugati gondolkodás legnagyobb és legrombolóbb hatású megállapítása, hogy aki a saját nemzetének vagy politikai közösségének különleges értéket és küldetést tulajdonít, az a nyílt társadalom ellenséget és zsarnokságot épít.

„Mi itt, Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve. Nem hisszük, hogy valaki előrejuthat úgy, hogy közben elveszti a hitét abban, hogy amit csinál. Az fontos és magasabb értelme is van” - magyarázta a kormányfő. Figyelmeztetett, „aki elveszti a hitét a saját kiválóságában és küldetésében, az elveszti az inspirációt, a jobbra törekvés motivációját és végül eljelentéktelenedik”.

„Ha ez bekövetkezik, a vetélytársak elhúznak mellettünk és egy közösség erőtlenségében magára marad” - jegyezte meg Orbán Viktor.

Mint mondta, ezzel szemben a Nyugat vetélytársaiban nagyobb a szellemi felhajtóerő, jobban szervezettek, a Nyugat gazdag és gyenge, ami a legveszélyesebb kombináció. „A feltörekvők semmi tiszteletre méltót nem látnak bennünk, csak a könnyű prédát” - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a magyarok sosem tévesztették szem elől a saját küldetésüket, és úgy látja, a Brüsszellel folytatott viták alapja is ez. „Számukra egy politikai közösség küldetéstudata elfogadhatatlan és gyanús, számunkra viszont a létezés eleme feltétele” - fogalmazott. A kormányfő felidézte, hogy amikor genderről, migrációról, vagy az unió központosításáról beszél nyugati vezetőkkel, ők úgy tekintenek Közép-Európára, mint amelynek népei évtizedekre kimaradtak a nyugati közösségből, lemaradtak, de idővel felzárkóznak. „Nem értik, hogy mély kulturális, filozófiai különbségekről van szó” - tette hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott, a nemzet minden tagjának teljesítménye, becsülettel elvégzett munkája hozzáadódik a közös küldetéshez, minden gyermek újabb őrhely. A magyar szellemi elit állapota nemzetstratégiai kérdés, a tehetséggondozás a magyar nemzet egyik legnagyobb kihívása és erőforrása is egyben.

A kormányfő a közösségi médiában több fotót is megosztott a tanévnyitóról:

Objektum doboz

Később pedig egy rövid videót is közzétett:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink