Belföld

„A Szentatya személyes jelenléte mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat”

Simicskó István: A pápai áldásra ezúttal is számíthatunk, az „Urbi et Orbi” kifejezés Szent Péter apostol utódja által a hívők egységére is figyelmeztetni akar

Ferenc pápa látogatása komoly elismerés Magyarországnak, hiszen ő a világ egyik legismertebb és leginkább köztiszteletben álló vallási vezetője, akinek tetteire, szavára milliók figyelnek, látogatásainak helyszíneit pedig fokozottabb érdeklődés övezi – mondta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

„A Szentatya személyes  jelenléte mindannyiunknak  vigaszt és reményt adhat”
Mivel a programsorozat a pandémia idejére esik, sokkal erőteljesebb hatással van ránk, közelebb hoz minket Istenhez és egymáshoz – véli a kereszténydemokrata politikus
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A nemzetközi eucharisztikus kongresszus a világ egyik legjelentősebb egyházi eseménye, keresztény hívők milliói számára jelenthet megnyugvást és lelki támogatást a koronavírus-járvány megannyi embert próbáló nehézségét követően – hangsúlyozta lapunknak Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Hozzáfűzte, komoly elismerés hazánk számára, hogy idén Magyarország lehet a házigazdája a rendezvénynek, amelynek csúcspontja Ferenc pápa látogatása lesz. Mivel a programsorozat a pandémia idejére esik, sokkal erőteljesebb hatással van ránk, közelebb hoz minket Istenhez és egymáshoz – vélte a kereszténydemokrata politikus.

Felidézte, nemrég az eucharisztikus kongresszus tiszteletére rendezett nemzetiségi konferencia és a JELEN/LÉT Nemzetiségi Színházak Fesztiváljának díszvendége volt. Az esemény Magyarország kulturális sokszínűségére, a hazánkban élő nemzetiségek jelenlétének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A frakcióvezető kifejtette: történelmi tapasztalatainkból kiindulva, szükségünk van a bölcsességre, a Szentírás úgy fogalmaz: „Gonosz szándékú lélekbe nem tér be a bölcsesség, és nem vesz lakást olyan testben, amely a bűnnek szolgál.” Sokszor nagyhatalmi játszmák áldozatai voltunk, és szerencsére egyre többen látjuk azt is, hogy egymásra vagyunk utalva. Sokkal több minden köt össze minket, mint ami elválaszt. A mi kultúránk így gazdag és színes, a tizenhárom nemzetiség – bolgárok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, romák, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok – kultúrájával, szokásaival, nyelvével, tudásával, gondolataival és bölcsességével tud erősödni.

Ez tesz minket sorsközösséggé, ezért vagyunk tehetségesek akár a sportban, a tudományokban, és művészetekben – magyarázta Simicskó. Rámutatott: országunk fennállása során mindig jelentős számban éltek más nemzetiségűek is a magyarok mellett. „Kormányunk fő nemzetiségpolitikai célkitűzése, hogy a hazánkban élő nemzetiségeket segítse identitásuk megőrzésében, közösségi életük megélésében és intézményeik fenntartásában” – hangsúlyozta, megjegyezve, keresztény hitünk is közös.

Ferenc pápa látogatása komoly elismerés, hiszen ő a világ egyik leg­ismertebb és leginkább köztiszteletben álló vallási vezetője, akinek tetteire, szavára milliók figyel­nek, látogatásainak helyszíneit pedig fokozottabb érdeklődés övezi – emelte ki Simicskó István. Felidézte: a legutolsó pápai látogatás Magyarországon 1991 szeptemberé­-
ben történt, amikor II. János Pál pápa igyekezett elősegíteni a római és a görögkeleti egyház közeledését.

„A Szentatya személyes jelenléte mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban. A pápai áldásra ez alkalommal is számíthatunk, az „Urbi et Orbi” kifejezés a mindenkori római pápa, Szent Péter apostol utódja, Krisztus földi helytartója által, a hívők egységére is figyelmeztetni akar, vagyis, hogy a katolikus tanításnak az egész világon egységesnek kell lennie hit és erkölcs dolgában” – fogalmazott a frakcióvezető. Leszögezte, fontos megerősítenünk a hitünket, és az áldás megerősítésként akar szolgálni a rendkívüli időszakban.

„Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy érezzük az ő pásztori gondoskodását, lelki közelségét ezekben az időkben is, ezért Isten áldását kéri és közvetíti mindannyiunk számára, emellett fontos üzenet az is, hogy az eucharisztia szent titkát bizonyos szempontból együtt jobban megismerjük, a szeretet és az egység kötelékében” – mondta Simicskó István.

A frakcióvezető kitért arra is: nemcsak vallási, hanem turisztikai szempontból is kiemelkedő eseménynek számít a nemzetközi eucha­risztikus kongresszus. „Bízunk benne, hogy a hozzánk látogatók olyan élményekkel gazdagodhatnak, amely miatt visszatérnek majd hazánkba – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink