Belföld

Szigorú szabályok az egyetemeken

Kötelező lesz a maszkviselés az ELTE közösségi tereiben, az intézmény felméri a hallgatók átoltottságának szintjét is

Négy beteg elhunyt, és újabb 130 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 813 818-ra nőtt az azonosított pozitív esetek száma – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. A kormányzati portál szerint eddig 5 821 254 embert oltottak be itthon, közülük 5 524 203-an már a második, 418 ezren pedig a harmadik adag vakcinát is megkapták. Kórházban 210 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Szigorú szabályok az egyetemeken
Emlékeztető oltás a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban
Fotó: MTI/Komka Péter

Ismét szűrőbuszok segítették a koronavírus-gyanús emberek tesztelését Budapesten, a Deák Ferenc téri piac mellett legközelebb holnap várják azokat, akiknek a háziorvos már elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérést a mentőszolgálat rendszerében rögzítették. A buszok 9–17 óra között fogadják a betegeket, akiknek autóval kell érkezniük, szájmaszkot viselve, taj-kártyával és a személyazonosságot igazoló dokumentumokkal.

Eközben több felsőoktatási intézmény is szigorított a járványügyi szabályain: az Eötvös Loránd Tudományegyetem például közölte: a közösségi terekben (így a tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező. Emellett az intézmény a tanév elején felméri az átoltottság szintjét anonim kérdőív segítségével, majd ezt hetente újra megteszik. Az egyetem Informatikai karán az őszi félévben két részre osztják a hallgatókat, akiknek felváltva kell bejárniuk a jelenléti órákra A, illetve B heteken.

Az Eduline szerint a legtöbb egyetemen hasonlóan alakulhatnak a szabályok: maszkviselésre, létszám-korlátozásra és a hibrid órarendre lehet számítani. A Budapesti Corvinus Egyetem már korábban bejelentette, alapvetően jelenléti oktatásra készülnek, de meghatározott létszám felett az előadásokat csak online tartják meg. A Pécsi Tudományegyetem és Szegedi Tudományegyetem is hagyományos oktatásra készül, de mindkét intézmény felkészült a hibrid vagy online órákra való átállásra. A Károli Gáspár Református Egyetemen nem kötelező a maszkviselés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom