Gazdaság

A kormány meghosszabbítja a hitelmoratóriumot

Szeptember végén lejárna a hitelmoratórium. A hitelek törlesztésének szüneteltetésére 2020. március 18-tól van lehetőség a járványhelyzet miatt, az adósoknak pedig októbertől ismét fizetniük kellene a pénzintézeteknek.

A kormány meghosszabbítja a hitelmoratóriumot
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Lapunk értesülései szerint azonban a kormány továbbra is segítene a koronavírus-járvány miatt bajba jutott családoknak, vállalkozásoknak, így egy évvel meghosszabbítják a hitelmoratóriumot.

A nehéz helyzetbe kerültek így nem kell, hogy a havi kiadásaik közé ismét beszorítsák a hiteleik törlesztőrészleteit, ezáltal nagyobb egzisztenciális biztonságban maradhatnak, amíg a magyar gazdaság ismét a vírus előtti szinthez közeledik.

A törlesztési moratóriumot meg lehet hosszabbítani 2022 júliusáig, de csak rászorulóknak lesz erre lehetősége - mondta Dömötör Csaba államtitkár Novák Katalinnal közös keddi sajtótájékoztatóján.

Dömötör elárulta: a nemzeti konzultációt kitöltöttek 91 százaléka, vagyis 1,3 millió ember támogatta a hitelmoratórium meghosszabbítását. A kormány a konzultáció részletes eredményeit a következő napokban teszi közzé, és ezután hoz döntést a konkrét intézkedésekről, vagyis arról, hogy kiknek lesz lehetősége a folytatásra.

Objektum doboz

Az MNB korábban figyelmeztetett: az esetleges hosszabbítással csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak, aki pedig tudja, folytassa hitele törlesztését.

Kapcsolódó írásaink