Belföld

Köröket ver Orbán népszerűsége Karácsonyéra

Az elemzői várakozások szerint Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Századvég ennek tükrében vizsgálta meg, hogy a választók inkább Orbán Viktort vagy Karácsony Gergelyt látnák szívesebben miniszterelnöki pozícióban, illetve hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok helyzetének javítására, valamint az ország legfontosabb problémáinak, ügyeinek megoldására kit tartanak alkalmasabbnak.

Köröket ver Orbán népszerűsége Karácsonyéra
Orbán Viktor
Fotó: AFP/Jure Makovec

Lapunknak eljuttatott felmérésükből kiderül, Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll.

A kutatás a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak a problémamegoldásra alkalmasabbnak. A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek.

Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll
Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll
Fotó: Századvég

A kutatásban vizsgált kiemelt társadalmi csoportok (családok, gyermekek, nyugdíjasok) helyzetének javítása tekintetében egyértelműen Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak.

A családok támogatása a válaszadók 61 százaléka szerint Orbán Viktorra, 30 százaléka szerint Karácsony Gergelyre igaz. A gyermekek védelme esetében ez az aránypár 57 illetve 24 százalék. A nyugdíjasok helyzetének javítására a megkérdezettek 57 százaléka Orbán Viktort, 31 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak.

A járványhelyzet kezelése mind egészségügyi, mind gazdasági területen komoly kihívást jelent. A magyar lakosság többsége mindkét említett területen inkább Orbán Viktornak szavaz bizalmat: a járvány utáni gazdasági helyzet javítására a válaszadók 57 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak, a következő járványhullámokkal szembeni egészségügyi védekezés területén a megkérdezettek 52 százaléka Orbán Viktornak, 20 százaléka Karácsony Gergelynek szavaz bizalmat - emelik ki.

Régi jó kapcsolat: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely
Régi jó kapcsolat: Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Századvég rákérdezett a válságkezelés és a járvány utáni gazdasági újraindítás megítélésére is, ahol szintén éles kontraszt mutatkozik a két politikus értékelésében. A válaszadók 55 százaléka szerint Karácsony Gergely adókat emelne, és 52 százalék szerint megszorításokkal kezelné a helyzetet. Orbán Viktorról csak a válaszadók 24 százaléka feltételezi az adóemelést és csak 29 százalék a megszorításokat. Karácsony Gergelyt a válaszadók a 2010 előtti megszorító gazdaságpolitika letéteményesének látják. Míg Orbán Viktort 58 százalék tartja alkalmasnak új munkahelyek teremtésére, addig Karácsony Gergelyről 29 százalék gondolja, hogy segítené új munkahelyek létrejöttét.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között: a megkérdezettek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók 7 százaléka feltételez.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között
A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között
Fotó: Századvég

Összegzésként elmondható, hogy a többség Orbán Viktorban nemcsak egy erős és határozott vezetőt lát, hanem egy olyan politikust is, aki jól kezelte az eddigi válságokat és kiáll fontos társadalmi csoportok mellett. Az országon belüli problémamegoldás mellett a külkapcsolatok ápolása is legalább ilyen fontos, e téren a magyarok 59 százaléka szerint a miniszterelnök áll ki jobban Magyarországért, Karácsony Gergelyről ezt csak 30 százalék gondolja így - derül ki a kutatásból.

Kapcsolódó írásaink

Budapest gazdátlan

ĀKarácsony Gergely már kizárólag az országos választási kampánnyal van elfoglalva - mondta el Deák Dániel +VIDEÓ

A legnagyobb kamu Klára asszonytól

ĀKocsis Máté: Gyurcsány Ferencné Dobrev Klára az állami vagyon kijátszásából felhizlalt kommunista bankárcsalád sarjaként most eljátssza a bankellenes szerepet