Belföld

Karácsony évi 1,32 milliós tandíjat fizetve sorolja magát a 99 százalékhoz

Úgy képviseli Karácsony a társadalom 99 százalékát, hogy a kiváltságos 1 százalék gimnáziumába íratta fiát, ahol egy tanév költsége több mint egymillió forintba kerül a szülőknek - számol be a Kontra.

Karácsony évi 1,32 milliós tandíjat fizetve sorolja magát a 99 százalékhoz
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

„Eljött szeptember elseje, az iskolakezdés napja. Ez a mi családunk életében is nagy nap, hiszen a fiam ma kezdi meg a gimnáziumot” – büszkélkedett szeptember 1-én közzétett Facebook-videójában Karácsony Gergely.

Azt azonban nem verte nagydobra a főpolgármester, hogy fia hol folytatja tanulmányait. Nem véletlenül, ugyanis a Kontra információi szerint feleségével az ország egyik legdrágább középiskolájára esett a választásuk.

A Kontra úgy tudja, Mihály szerdán kezdte meg a tanulmányait a hét évfolyamos Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), ahol jelenleg az első évfolyamra, a Raktár utcába jár. Az egyik szülő úgy fogalmazott lapunknak, hogy a diáktársak és a tanárok egy része áhítattal tekint a Karácsony-fiúra, hiszen az édesapja „menő politikus”, „a baloldal megmentője.” A politikusgyermek egyes elmondások szerint részt vett az úgynevezett témahéten, így képességeit csak később mutathatja meg élesben.

Alkalmatlan páros: Karácsony Gergely és a bukott kormányfő
Alkalmatlan páros: Karácsony Gergely és a bukott kormányfő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismert, az AKG közismert baloldali burokképző: a baloldali politikusok, színészek, művészemberek, és médiamunkások előszeretettel járatják gyermekeiket az intézménybe.

Ezt tökéletesen példázza, hogy annak idején Gyurcsány Ferenc is ide íratta be lányát, az iskolát azóta elvégző Annát. A Demokratikus Koalíció elnökén kívül több szocialista és SZDSZ-es politikus is az AKG mellett döntött.

Bár az iskola célja induláskor teljesen más volt, mára a baloldali elit érintkezési pontja lett, akik kasztként különülnek el a társadalom más részeitől.

Nem egyszerű belépni ebbe a világba, hiszen a diákoknak előbb túl kell esniük egy szigorú felvételi procedúrán, majd ezek után a szüleiknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az AKG honlapján közzétett, a 2021/2022 tanévre vonatkozó megállapodásban az olvasható, hogy az intézménynek az egy tanulóra eső működési költsége átlagosan 2,1 millió forint, az összeget értelemszerűen a nebulók szülein hajtják be.

Úgy tudjuk, az iskola vezetése havi 110 ezer forintban határozta meg a tandíjat Mihályék évfolyamának (a szociálisan rászorulók kérhetnek támogatást), így Karácsonyéknak csak erre a tanévre 1,32 millió forintot kell kiadniuk fiuk taníttatására.

Kérdés, hogy ez mennyire illik bele a baloldali politikus jelenleg is futó kampányába, amiben „vidéki szegénylegényként” harcot hirdetett a kiváltságos 1 százalék ellen.

A leggazdagabbak 1 százaléka helyett - olvasható Karácsony Gergely plakátján
„A leggazdagabbak 1 százaléka helyett” - olvasható Karácsony Gergely plakátján
Fotó: Kontra

Mindenképpen érdekes, hogy főpolgármester egyébként pár hónapja azt nyilatkozta, nem jön ki a fizetéséből, hogy állandóan luxus étteremben ebédeljen - olvasható a Kontra írásában.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban igazgatója Horn György, akinek a testvére Gábor, az azóta megszűnt SZDSZ egyik vezető politikusa és nem mellesleg Karácsony egykori mentora volt a Gyurcsány-kormányban - ahogyan azt korábban az Origo megírta.

Most a Republikon Alapítvány elnökeként tevékenykedik. Az intézményt a rendszerváltás után Soros György támogatásban részesítette. 

Kapcsolódó írásaink

Budapest gazdátlan

ĀKarácsony Gergely már kizárólag az országos választási kampánnyal van elfoglalva - mondta el Deák Dániel +VIDEÓ