Belföld

Tovább fogyatkoznak az MSZP-alapszervezetek

Pest megye után Hajdú-Biharban is tömegesen lépnek ki a tagok az eljelentéktelenedő szocialista pártból, amely Juhászné Lévai Katalin szerint a végnapjait éli

Újabb három alapszervezet dobta be a törülközőt az MSZP-ben, nem hajlandók a jelenlegi, szerintük kollaboráns pártvezetéssel együtt dolgozni. Bangóné viszont kénytelen elindulni a Gyurcsány-show-ban, nem jutott befutó hely számára a közös listán.

Tovább fogyatkoznak az MSZP-alapszervezetek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Szokolyán, Sződön és Mogyoródon, újabb három Pest megyei településen oszlatták fel magukat az MSZP alapszervezetei – értesült lapunk. Lépésüket az itteni párttagok azzal indokolták, hogy a jelenlegi kollaboráns pártvezetéssel nem hajlandók együtt dolgozni, és megtagadták azt is, hogy az előválasztási kampányban aláírásokat gyűjtsenek.

Pest megye, amely a közelmúltig az MSZP utolsó erős bástyája volt, akkor lett fekete bárány a pártvezetés szemében, amikor a tavalyi pártkongresszus előtt szinte egyöntetűen Mesterházy Attila elnökké választását támogatták. Az elnökség ekkor „nem alapszabályszerű működésre” hivatkozva feloszlatta a Pest megyei alapszervezeteket, és valóságos tisztogatásba kezdett: három korábbi elnököt és az elnökhelyettest is kizárták a pártból, a szervezet átmenti feloszlatásával pedig megakadályozták, hogy Mesterházy támogatói részt vegyenek az MSZP tisztújító kongresszusán.

A pártkongresszus döntéseit a Pest megyei szervezet korábbi vezetése mellett a Hajdú-Bihar megyei MSZP-szervezet is megtámadta a Fővárosi Törvényszéken, mivel a kongresszusra két olyan alapszervezet is küldöttet állíthatott, amelyek 2014-ben, illetve 2018-ban már megszűntek, és a pártvezetés törölte őket a nyilvántartásból.

A Tóth Bertalan–Kunhalmi Ágnes-féle pártvezetés az így állított küldötteket a bíróságon „alvó tagoknak” nevezte, ilyesmi azonban Juhászné Lévai Katalin, az MSZP volt Hajdú-Bihar megyei elnöke, a párt korábbi országgyűlési képviselője szerint az alapszabály értelmében nem létezik. Juhásznét egyébként a pártvezetés olyan indokkal próbálta meg kizárni, hogy többször osztotta meg a Facebookon a DK jelöltjének bejegyzését, mint az MSZP-ét, sőt Dobrev Klára debreceni kampánykörútját is támogatta.

„Az alapszabályunk szerint már egyáltalán nem létező, tehát formálisan is megszűnt alapszervezetek két küldöttet is állítottak az MSZP kongresszusán, és az ő szavazataikkal tartották meg a tisztújítást. Ha a bíróság emiatt megsemmisíti
a küldöttgyűlés eredményét, lehet, hogy addigra már az MSZP sem létezik. Visszük haza a győzelem hírét, és már nem lesz kinek elmondanunk. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a szocialista párt a végnapjait éli” – fejtette ki lapunknak Juhászné Lévai Katalin. Hozzátette: a megyében nyolc alapszervezet szűnt meg, az egyik választókerületben például öt is, itt hatvanan léptek ki a pártból.

Az előválasztásnak nevezett Gyurcsány-show-ban kénytelen volt elindulni Bangóné Borbély Ildikó is a hajdúszoboszlói körzetben, hiszen számára nem jut befutó hely a hatpárti közös listán. A dolog érdekessége, hogy a patkányozó szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP-ben a csepeli elnök lett, ám ott a pártvezetéshez hű éhségmenetes Komjáti Imre elnökhelyettest indítják Edelényből, míg a csepeli Bangóné Hajduszoboszlón száll ringbe. Igaz, forrásaink szerint leginkább az ATV-ben kampányol és nem a szoboszlói körzetben.

Kapcsolódó írásaink

A baloldal politikai terméke a rombolás

ĀAz ellenzék többször bizonyította már, nem hogy nem tiszteli, egyenesen lenézi a vidékieket – reagált az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes nyilatkozatára a Fidelitas