Belföld

Czeglédy megerősítette: azzal gyanúsítják, hogy ő az „ördög ügyvédje”

Azonosította a nyomozóhatóság az „ördög ügyvédjét” - derült ki a fővárosi főügyész közleményéből kedden. Ibolya Tibor közölte, hogy a jogász végzettségű személyt már nem bűnsegédlettel, hanem a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Czeglédy megerősítette: azzal gyanúsítják, hogy ő az „ördög ügyvédje”
Az „ördög ügyvédje” 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően Győr akkori fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról tett közzé kompromittáló felvételeket (Képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay

A kommuniké megjelenése után Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő - a Demokratikus Koalíció jelöltje a helyi ellenzéki előválasztáson - a 24.hu-nak elismerte, hogy ő a gyanúsított, de mint mondta: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött.

Az „ördög ügyvédje” 2019-ben, az önkormányzati választásokat megelőzően Győr akkori fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról tett közzé kompromittáló felvételeket. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz különleges személyes adattal visszaélés miatt két emberrel szemben, az egyikük jogász végzettségű.

Ibolya Tibor közölte: a rendelkezésre álló adatok szerint a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra a felvételt Az ördög ügyvédje című blogon.

A felvétel különleges személyes adatokat tartalmazott, és nyilvánosságra kerülése jelentős érdeksérelmet okozott a rajta  szereplőknek - közölte.

A nyomozók a gyanúsítottat kedden folytatólagosan kihallgatták, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosították. E szerint a gyanúsított nem a bűncselekmény bűnsegédje, hanem tettese  - tudatta a főügyész.

A megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így a külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg - tette hozzá.

Ibolya Tibor nem nevezte meg az ügy gyanúsítottját. Július 12-én Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő azonban azt mondta, hogy az ügyben Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő - a Demokratikus Koalíció jelöltje a helyi ellenzéki előválasztáson - gyanúsított.

Az hatósági nyilatkozat segítségével tehát könnyen levezethető, hogy a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc házi ügyvédjét már nem csupán bűnsegédlettel gyanúsítják, hanem a bűncselekmény elkövetésével. A nyomozóhatóság szerint Czeglédy maga „az ördög ügyvédje”, hiszen az üggyel összefüggésbe hozott két személy közül csupán az egyik jogász végzettségű, pont az, aki nyilvánosságra hozta a kompromittáló felvételeket.

Kapcsolódó írásaink