Belföld

Polgárháborút vizionált Gyurcsány

Czeglédy Csabát, akit bűnszervezet irányításával vádolnak, feddhetetlennek találta a Magyar György vezette baloldali Országos Előválasztási Bizottság

A Gyurcsány-show békeharca átragadt Hadházy Ákosra, a Momentum zuglói képviselőjelöltjére is, aki tegnap bejelentette, hogy kész vitázni a szocialista Tóth Csabával a puskaporos levegőjű Zuglóban. 

Polgárháborút vizionált Gyurcsány
A bukott miniszterelnök mindennap igyekszik reflektorfénybe kerülni
Fotó: MH/Katona László

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője pénteken is ellopta a show-t az előválasztásra keresztelt színműben az utcai harcosoktól, az ajánló aláírásokat gyűjtögető képviselő- és miniszterelnökjelölt-jelöltektől. A bukott kormányfő interjút adott a szegedi önkormányzat lapjának, a Szeged.hu portálnak, amelyben lényegében polgárháború kitörését vizionálta arra az esetre, ha a jelenlegi kormánypártok elveszítenék 2022-ben a parlamenti választást.

Mint a DK elnöke kifejtette, ha egy politikai oldal önmagát a hazával azonosítja, ezzel megágyaz annak, hogy vereség esetén legitimálja az új hatalommal szembeni fellépést. Ez valójában már megtörtént. Ez a legnagyobb veszély – mondta az egykori szemkilövető, aki 2006-ban a lakosság megfélemlítésére használta fel az irányítása alatt álló rendőrséget, ami az akkor (is) hatályos Büntető törvénykönyv szerint terrorcselekménynek volt minősíthető, és ebben az akkori kormányfő minimum pszichikai bűnsegédként működött közre. Gyurcsány azonban a kedélyeket kicsit lehűtve megnyugtatott mindenkit, szakembereik készítik annak a forgatókönyvét, ha nem békés lenne a hatalomváltás.

A gyurcsányi békeharc átragadt Hadházy Ákosra, a Momentum zuglói képviselőjelöltjére is, aki tegnap bejelentette, hogy kész vitázni Tóth Csabával, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és a DK jelöltjével, akár az oroszlán barlangjában, a Zugló TV-ben is.

Tizenegy körzetben biztosan nem lesz semmilyen vita, a Gyurcsány-show-ban ugyanis nem szerették volna a választókra bízni a döntést, hogy ki legyen a Fidesz kihívója. Ebből kilenc körzet nyolc megyében van szétszórva, olyan térségek, amelyekre az ellenzéki pártok túl sok figyelmet korábban nem fordítottak, emiatt egy épkézláb jelölt kiállítására is képtelennek bizonyultak. Ugyanakkor két budapesti körzetben is csupán egy-egy jelöltje van a hatpárti ellenzéknek, Óbudán a párbeszédes Szabó Tímeának, Újpesten (illetve részben Angyalföldön) pedig a DK-s Varju Lászlónak kihívója sem akadt.

Ez a két kerület Budapest csaknem egyharmadát lefedi területileg, ami sokatmondó a „demokrácia ünnepének” titulált eseményről. Ha pedig ehhez hozzászámítjuk azt is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség Varjut tavaly a választás rendje elleni bűntettel, továbbá súlyos testi sértés és garázdaság elkövetésével vádolta meg, akkor még inkább képet kapunk a hatpárti szörnykoalíció erkölcsi normáiról. Igaz, Czeglédy Csabát, akit a DK Szombathelyen állított rajtkőre, bűnszervezet irányításával, költségvetési és gazdasági csalással is vádolják, de a jelöltek feddhetetlenségén őrködő, Magyar György vezette Országos Előválasztási Bizottságot ilyen apróságok nem tántorították el, amikor a rajtengedélyt kiadták.

A Gyurcsány-show nem lenne teljes, ha elhallgatnánk, hogy a miniszterelnök-jelöltek versenye már a tévécsatornák érdeklődését is felkeltette. A Media1.hu hírportál tegnap arról cikkezett, hogy az RTL Klub tévécsatornát működtető RTL Magyarország is felajánlotta, szívesen közvetítené az előválasztási miniszterelnök-jelöltek vitáját, de ez még meghiúsulhat az egyik ellenzéki párt állítólagos ellenállása miatt.

Ez a törpepárttá zsugorodott MSZP – bár ezt tegnap maguk próbálták meg cáfolni –, amely még egy náluknál is törpébb párt, a Párbeszéd miniszterelnök-aspiránsát támogatja, akinek a népszerűsége elkezdett közelíteni Gyurcsány Ferencéhez. Fekete-Győr András, a Momentum reprezentánsa mindenesetre tegnap örömmel számolt be a Závecz Research és az Idea Intézet egyik friss felméréséről, amely szerint a hat induló között 12 százalékkal feljött a negyedik helyre.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány-trükkök az előválasztásban

ĀGondban a bukott miniszterelnök: feleségének, a DK hivatalos jelöltjének elutasítottsága nagyon magas, de Karácsony lassan utolérheti Dobrevet a népszerűtlenségi lejtőn