Belföld

Benkő: Erős Magyarország erős honvédség nélkül elképzelhetetlen

Erős Magyarország erős honvédség nélkül elképzelhetetlen - jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitóján.

Benkő: Erős Magyarország erős honvédség nélkül elképzelhetetlen
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond, mellette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitóján az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 28-án
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Benkő Tibor hozzátette: „az a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyet a nemzeti kormányunk támogat, lehetővé teszi, hogy nyugodtan, békében és biztonságban élhessünk”.

A miniszter kiemelte: nyolc év után most mindenki láthatja, milyen 21. századi eszközei vannak a Magyar Honvédségnek, és hogy mire képesek a honvédség kiválóan kiképzett, felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonái. Ők azok, akik a pandémiás helyzetben helytálltak az ország különböző pontjain - mondta Benkő Tibor.

Az elmúlt napokban azt is látni lehetett, hogy Magyarország, a magyar katonák saját képességeikkel mire voltak képesek Afganisztánban - tette hozzá a miniszter, kiemelve: „elismerés és köszönet nekik”.

Airbus A-319 szállító repülőgép (b) és JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépek a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitója napján
Airbus A-319 szállító repülőgép (b) és JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépek a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitója napján
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A miniszter hangsúlyozta: az elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program nemcsak a technikai eszközökről szól, hanem a katonákról is.

Ennek kapcsán elmondta, hogy 2016 óta a Magyar Honvédség létszáma folyamatosan emelkedik. 2016 óta 15 százalékkal nőtt a honvédség állománya - közölte a miniszter, hozzátéve: jelenleg több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonája van a honvédségnek.

Benkő Tibor azt mondta: egyre több fiatal vállalja a haza szolgálatát. Elsősorban nekik indították el az új szolgálati formát, a szeptember 15-én induló önkéntes katonai szolgálatot is. Ez a szolgálat a felsőoktatásban is pluszpontokat jelent: egyéves szolgálat után akár 64 pluszpontot is lehet szerezni.

A kormány és a honvédség ezzel támogatja a fiatalokat - hangsúlyozta a miniszter, aki azt kérte, éljenek a lehetőséggel, augusztus 31-éig még várják a jelentkezőket. A honvédelmi miniszter azt mondta: a következő években is folytatják a fiatalok támogatását jelentő programot.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki a hétvége valamelyik napján ellátogat a MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisra.

Az altábornagy úgy fogalmazott: „minden illetménynél többet jelent” a katonáknak az a figyelem és támogatás, amit a társadalomtól kapnak nap mint nap. Ennek bizonyítéka az is, hogy a repülőnapra minden jegy elkelt, vagyis valóban kíváncsiak a honvédségre, a katonákra - jegyezte meg.

Mi-24 harci helikopter a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitója napján
Mi-24 harci helikopter a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitója napján
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott továbbá Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak, akik támogatása és munkája nélkül most „nem lenne mit mutatni”. Az altábornagy köszönetet mondott továbbá a katonáknak, akik a repülőnap létrejöttében közreműködtek, továbbá valamennyi katonának, aki nap mint nap igyekszik tenni a honvédelem ügyéért.

A repülőnap szombati megnyitóján mások mellett részt vett Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, valamint Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő-haderőnemi szemlélője is.

A két nap programjai között számos légi és szárazföldi bemutató szerepel. A magyar légierő mellett mintegy tucat nemzet tart légi bemutatót. Bemutatót tart Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is, továbbá előadást tart Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós.

A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség fegyvereivel is. A rendezvényen több toborzóponton lehet tájékozódni a katonai pálya lehetőségeiről. Mindemellett számos ügyességi játékkal, versenyekkel várják kiemelten a fiatalokat.

Több mint 60 ezer látogató az első napon

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este azt közölte, hogy a rendezvényre több mint 60 ezer ember látogatott el eddig. A nyolc év után megrendezett repülőnapot és haditechnikai bemutatót már reggel 7 órakor, a kapunyitás idején nagy érdeklődés övezte.

A legnagyobb sikert a honvédség légi és szárazföldi eszközöket felvonultató látványos dinamikus bemutatói, valamint a Saudi Hawks és a Török Csillagok repülőegyüttesek légi show-ja aratta - emelték ki.

A rendezvény változatlan programmal vasárnap is várja a családokat, érdeklődőket. A kapukat vasárnap is 7 órakor nyitják meg, de a parkolók már reggel 6 órától a vendégek rendelkezésére állnak - tették hozzá.

Az autóval érkezők számára több mint 27 ezer parkoló áll rendelkezésre, s ezeket - mint kiemelték - „érdemes már a reggeli órákban elfoglalni”.

A HM felhívta a figyelmet arra, hogy a várható nagy érdeklődés miatt vasárnap is megnövekedett forgalomra és hosszabb menetidőre kell számítani a Kecskemétre vezető utakon, valamint a repülőnap parkolóinál.

Akik nem szeretnének lemaradni a színes és izgalmas délelőtti bemutatókról, azoknak azt javasolják, hogy reggel 7 órára, a kapunyitásra érkezzenek meg, hogy időben beérjenek a bázis területére. A várható torlódás akár több mint egy órával növelheti a bejutás idejét - közölte a HM.

Kapcsolódó írásaink