Belföld

Kocsis Máté: Felerősödhet a migrációs hullám Európa felé

Felerősödhet a migrációs hullám az afganisztáni helyzet miatt - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón Tihanyban pénteken.

Kocsis Máté: Felerősödhet a migrációs hullám Európa felé
Kocsis Máté
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kocsis Máté a Molnár Zsolttal, az MSZP pártigazgatójával Nemzet, biztonság - Magyarország egy veszélyes korban témában folytatott, az esemény Facebook-oldalán közvetített vitában hangsúlyozta: az afganisztáni ügy sok nem afgánnak ad apropót, hogy elinduljon Európa felé, és a határnál afgánnak vallja magát.

„Nem ül a teremben senki, aki azt tudná mondani, hogy a következő egy év egy brutálisan erős migrációs hullám nélkül megy le” - fogalmazott a politikus, aki szerint ez azért van, mert „nem vagyunk a magunk urai, nem a mi kezünkben van a döntés, sok múlik Törökországon és az Európai Unió vezetőin”.

Objektum doboz

Közölte: a „NATO zászlóshajójában üldögélő” amerikaiak - egy pénteki hír szerint - „a legkegyetlenebb döntést meghozva” átadták a táliboknak a velük együttműködő afgánok listáját, amely így egy halállistaként fogható fel és valóban generálni fogja a migrációt.

Aki eddig kevésbé érezte magát veszélyeztetett helyzetben, mostantól biztos, hogy menekülni fog - jelentette ki Kocsis Máté.

Molnár Zsolt az amerikai katonák és a szövetséges erők kivonulására utalva azt mondta: számára csalódás, hogy úgy ért véget a „húsz évig tartó küszködés, áldozatvállalás, energia- és anyagi befektetés”, hogy az országban néhány nap alatt gyakorlatilag ellenállás nélkül visszaállt a tálib rezsim, megkezdve a „radikális iszlamizációt”.

„Természetesen lesz hatása, menekülni fognak onnan emberek, de nem Magyarország lesz a célország” - közölte az ellenzéki politikus. Hozzáfűzte, arra azonban jó lesz, hogy újra lehessen gerjeszteni a problémát, amely „Magyarországon érdemben ebben a formában nem jelentkezik”.

„De nehogy valakiben kétség legyen: nem akarjuk lebontani a kerítést, egyszer sem akartuk, szükség van rá még akkor is, ha önmagában nem a kerítés akadályozza meg a bevándorlást” - fogalmazott Molnár Zsolt.

Kiemelte, nem szeretnének illegális migrációt, kötelező betelepítési kvótát, számtalan menekültet befogadni a világ minden részéről, de a migráció „ilyen típusú kérdése” nincs a magyar társadalom legfontosabb problémái között, ez a kormányzati kommunikáció problémái között van.

„A világ változik, vannak benne borzalmas események, lesznek kockázati tényezők, de Magyarországnak a gyermekszegénység, a korrupció sokkal nagyobb kockázat, mint a határnál jelentkező úgynevezett afgán menekültek, akik nem Magyarországra kívánnak jönni” - szögezte le, ugyanakkor azt hangoztatta: Magyarország migrációs politikáján érdemben nem kell változtatni.

Kocsis Máté erre úgy reagált, hogy bár Molnár Zsolt öt évvel ezelőtt is ezt mondta, a pártja és a szövetségesei nem. „A migráció azért nem probléma Magyarországon, mert kiváló honvédeink, kiváló rendőreink és kiváló kerítésünk van” - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, mit látnak a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak Magyarországon, Molnár Zsolt azt válaszolta, hogy a szervezett bűnözést, az ellenérdekű titkosszolgálatok tevékenységét és a migrációt.

Kocsis Máté azt közölte, azok a szervezetek bizonyára nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, amelyeket külföldről finanszíroznak, de Magyarországon belpolitikai tevékenységet végeznek, közvéleményt befolyásoló erővel bírnak, és nagy pénzügyi hátterük van ahhoz, hogy a nyilvánosság széles köre előtt magyar érdekkel ellentétes álláspontot tudjanak képviselni.

Az eseményen szóba került a több ezer ember - köztük politikusok, közéleti szereplők, újságírók - állítólagos lehallgatásával, titkos információgyűjtéssel összefüggő úgynevezett Pegasus-ügy.

Molnár Zsolt azt mondta, nem blöffről, hanem „nagy botrányról” van szó, „az ügy az egész világot megrázta”, s nem zárta ki, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok politikai törekvéseket szolgáltak.

Kocsis Máté ugyanakkor a Pegasus-ügyet politikai blöffnek nevezte, amely a nyári „uborkaszezonra lett időzítve”. Úgy vélte, a vádak alaptalanok, az ügy „vihar a biliben”.

Közölte, a belügyminiszter a kormányülésen és a nyilvánosság előtt is elmondta, nincs ilyen ügy, a vád alaptalan. Miután a kormány megbizonyosodott arról, hogy ez álhír, nem volt értelme, hogy a kormánypárti képviselők részt vegyenek a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, annak összehívása az ellenzék érdekeit szolgálta - jelentette ki.

A vitában szóba került a gyermekvédelmi törvény. Kocsis Máté - mint a jogszabály benyújtója - azt mondta, egész közéleti tevékenységében e törvényre a legbüszkébb. Hozzátette, nem gondolta, hogy „ekkora balhé lesz belőle”, szerinte ez jól megmutatja azokat az európai viszonyokat, amelyekkel meg kell küzdeniük a következő években.

„Még a ballib médiától is meglehetősen gyerekes, izzadságszagú, hogy elnevezték homofób törvénynek” - jegyezte meg.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a törvénnyel a szülőket és a gyermekeket képviselték, s akinek nincs gyereke, az is megérti, mi mindentől kell megóvni egy gyereket, „hogy normális értékrend szerinti felnőtt éltetet élhessen”.

Molnár Zsolt azt közölte, ők azért nem szavazták meg a jogszabályt, mert az nem csak a gyermekvédelemről szól, „vállalhatatlanná vált egész Európában”, a témát „összemossa a homoszexualitás kérdésével”.

A vitapartnerek kifejtették véleményüket Karácsony Gergelynek az atlétikai világbajnokság vétójáról szóló javaslatáról is. Molnár Zsolt szerint a kormány alakított ki olyan helyzetet, hogy nem lehetett mást tenni. Kocsis Máté viszont azzal érvelt: a fenyegetőzésnek nincs racionális magyarázata, lévén, hogy semmi nem változott a kormány-főváros megállapodásban, a főpolgármester a főváros problémáiról tereli el a figyelmet.
 

Kapcsolódó írásaink