Belföld

Vérszegény párharcok a baloldali rostán

A civil árvákat a Momentum kész befogadni

A füstös szobákban megkötött ellenzéki paktumok csillapították a baloldali előválasztási lázat. Tizenegy körzetben meg sem kell tartani a voksolást.

Vérszegény párharcok a baloldali rostán
Fotó: Facebook

Bár azt ígérte a hatpárti baloldal, hogy minden választókerületben a választók dönthetnek majd arról, ki legyen a legesélyesebb jelölt, a Fidesz kihívója a jövő évi parlamenti választáson, ez tizenegy körzetben nem így lesz. A százhatból ugyanis tizenegy helyen már el is dőlt az előválasztás, a füstös szobákban történt osztozkodás után, ennyi helyen csupán egy jelölt van.

A DK hatvan, a Momentum ötvenhat, a Jobbik negyvenhét, az MSZP negyvenkettő, az Új Világ Néppárt huszonkettő, a Párbeszéd tíz, az LMP kilenc jelölttel vág neki a szeptemberi előválasztásnak. A pártok által felállított választási bizottság még nem véglegesíthette a jelöltlistát, mert a civilek közül nyolcan befogadó párt nélkül maradtak, enélkül pedig el sem indulhatnak a megmérettetésen. Nekik a Momentum nyújtott segédkezet, így ha az árván, párt nélkül maradt civileket hivatalosan is befogadják, akkor ők a Momentum színeiben állhatnak a rajtvonalra.

Ez csak abban az esetben történhet meg, ha megjelölik, hogy győzelmük esetén mely párt parlamenti frakciójába ülnek be. Az előválasztáson a hat párton kívül még részt vevő Új Világ Néppárt listavezetője, Pálinkás József a Jobbik frakcióját választotta arra az esetre, ha maguk nem tudnának frakciót alkotni – amire tegyük hozzá, jó esélyük van. A Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelölt-jelöltjei egytől-egyig a Jobbik leendő frakcióját választották megválasztásuk esetén.

A Jobbik egyébként Budapesten a tizennyolcból mindössze három választókerületben állított jelöltet. Vidéken viszont jelöltjeinek öt körzetben még versenytársa sincs az előválasztáson. Borsodban a visszalépő antiszemita Bíró László helyére álló MSZP-s Jézsó Gábornak sem lesz versenytársa. Budapesten a párbeszédes Szabó Tímeának Óbudán, míg a DK-s Varju Lászlónak Újpesten nem kell bajlódnia az előválasztással, nekik sincs ellenfelük. Két LMP-s, Pest megyében Schmuck Erzsébet és Kis-Szeniczey Kálmán Bács-Kiskun megyében szintén páholyból figyelheti az előválasztás kimenetelét.

Az érintett tizenegy „egyke” képviselőjelölti körzetben a választók csupán a hét miniszterelnök-jelöltre szavazhatnak. Innen az első három helyezett jut tovább, akik között második fordulós szavazáson dől majd el, hogy ki lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Az eddigi jelöltek (Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter, Pálinkás József) mellé felsorakozott Ecsenyi Áron, a Le az adók 75 százalékával nevű libertárius párt elnöke.

Kapcsolódó írásaink