Belföld

A Balkánon most is százezren vannak úton

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese figyelmeztet, ha Törökországon átjönnének az afgánok, akkor napokon belül megjelennének Magyarország határainál

Magyarországnak fel kell készülnie egy újabb migrációs hullámra, amely akár a 2015-ös illegális bevándorlás során tapasztalt állapotokat is felidézheti, ezért is fontos, hogy a Nemzeti Konzultációt minél többen töltsék ki – jelentette ki lapunknak Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Balkánon most is százezren vannak úton
A kormánypárti politikus szerint Európa is tanult a 2015-ös migrációból
Fotó: MH

Az elmúlt napokban elrettentő képeket láthattunk az Afganisztánból a tálibok elől menekülni igyekvő emberekről, és a közép-ázsiai országban zajló folyamatokat látva minden szakértő egyetért abban, hogy hamarosan Európára zúdulhat az újabb migránsáradat.

– Az afganisztáni helyzet nélkül is erősödött idén az Európába irányuló migráció, az elmúlt évvel összevetve megsokszorozódott az illegális bevándorlással próbálkozók száma, négyszer annyi embert állítottak meg eddig a magyar határon, mint tavaly, és ugrásszerűen nőtt a lebukott embercsempészek száma – összegezte az eltelt hét hónap tapasztalatait Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. – Jelenleg is mintegy százezer ember van úton a balkáni útvonalon, ám Magyarország ellenáll a nyomásnak, a kormány megvédi a magyar állampolgárokat.

A koronavírus-járvány mind­össze átmenetileg csillapította az Európa felé irányuló bevándorlást, az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött a migráció, azonban korántsem mindegy, hogy mekkora nyomásnak kell ellenállni a magyar határon. Ezt jelentősen befolyásolhatja Törökország hozzállása, amely eddig is több millió migránst fogott vissza. A kormánypárti politikus szerint Törökország álláspontját nagyban befolyásolja, hogy az Európai Unióval kötött megállapodást hogyan hajtják végre a brüsszeli bürokraták.

– Annak ellenére, hogy Törökország sokat tett az illegális bevándorlók megállítása érdekében, hiszen hatalmas tehertétel az ország számára ennyi emberről gondoskodni, a brüsszeli politikusok eddig is csak félszívvel akarták végrehajtani az egyezmény rájuk háruló kötelezettségeit – emlékeztetett a Fidesz-frakció szóvivője. – Ha Törökországon átjönnének az afgánok, akkor senkinek ne legyenek illúziói, napokon belül megjelennének Magyarország határainál, hiszen nincs, aki útközben feltarthatná őket. Éppen ezért nekünk fel kell készülnünk egy olyan helyzetre, amit hat éve már átéltünk.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy az afganisztáni szerepvállalás célja pontosan az volt, hogy segítségünkkel az ázsiai ország ne váljon a terroristák és a szélsőségesek prédájává, ám úgy tűnik, éppen ezt nem lehetett elérni, viszont a 2015-ös migrációs válságból Európa és Magyarország is tanult.

– Egyre többen ismerik fel, hogy Európa érdeke Törökország és az afganisztániak megsegítése, és már korántsem tapasztalni azt a Willkommen-hangulatot, amit hat évvel ezelőtt, egyre több ország ismeri fel, hogy nem azt az utat kell járni – folytatta a frakcióvezető-helyettes. – Örülünk, hogy egyre több európai uniós tagállam álláspontja közelít a miénkhez. Számunkra ezért az a tanulság, hogy következetesen eljárva, képesek vagyunk feltartóztatni az illegális bevándorlást.

Halász János egyúttal felhívta a figyelmet az augusztus 25-ig tartó Nemzeti Konzultációra, hiszen a kérdések között több is foglalkozik a migrációval.

– Fontos, hogy a magyar emberek megerősítsék korábbi álláspontjukat, és a következő napokban minél többen küldjék még vissza a válaszaikat, mert ezekre alapozva folytathat­ja a kormány a védekezést, a magyar állampolgárok érdekeinek megvédését – figyelmeztetett a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó írásaink